
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan İnceburun Deniz Feneri Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en kuzey ucu olan Sinop’ta yer alan İnceburun Deniz Feneri’nin özelliklerine dikkat çekti. 9 metre yerden, 26 metre ise deniz seviyesinden yükseklikte bulunan bu fener, 1863 yılından bu yana denizcilerin güvenliğine hizmet ediyor. Uraloğlu, “Bu tarihi yapıların korunması, sadece bir görev değil, aynı zamanda milli bir sorumluluk olarak görülmelidir.” ifadelerini kullandı.
“Işığın Hep Yanması İçin Tüm Desteği Vermeye Devam Edeceğiz”
İnceburun Deniz Feneri’nin 5. kuşak bakıcısı Erol Çilesiz’in, 1992 yılından bu yana babasından devraldığı mirası başarıyla sürdürdüğünü ifade eden Bakan Uraloğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
- “Erol Bey’in büyük dedesi Şaban Bey’den başlayarak, Haşim Bey, Ahmet Çilesiz, Hüseyin Çilesiz ve şimdi de Erol Çilesiz, bu önemli görevi büyük bir titizlikle yerine getirdiler.”
- “İnceburun Deniz Feneri, nesilden nesile aktarılan bir mirastır. Bu tarihi fenerin varlığını sürdürebilmesi, başta Erol Çilesiz ve ailesi olmak üzere büyük emek veren insanların sayesindedir.”
- “İnceburun Deniz Feneri, Çilesiz ailesinin gözbebeği ve emekleriyle bu zamana kadar ışığını hiç kaybetmedi. Biz de onların bu özverisine her zaman minnettarız.”
- “Denizcilerimizin güvenliğini sağlayan bu ışığın hep yanması için elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz.”
“İnceburun Feneri, Bizim İçin Bir İş Yerinden Fazlasıdır”
İnceburun Deniz Feneri’nin 5. kuşak bakıcısı Erol Çilesiz, aile mesleğinin hikayesini aktarırken, şu duygusal sözlere yer verdi:
- “Babam bu fenerde görevliyken, 1965 yılında doğdum. Yani çocukluğumdan beri fenerdeki zorlu çalışma şartlarına aşinayım.”
- “1992 yılından beri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait bu fenerde hizmet vermekteyim.”
- “İnceburun Feneri, her şeyden önce bizim için bir iş yerinden fazlasıdır. Burası bizim evimizdir, yuvamızdır.”
Erol Çilesiz, denizcilere yol gösteren ve rehberlik eden bu fenerin ışığının hiç sönmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işleyişinin aksatılmadan devam etmesi gerektiğini belirtti:
- “Seyir yardımcısı olarak denizlerimizdeki seyir emniyetini sağlıyoruz. Teknolojik olarak sürekli kontrol altında olsa da, gece boyunca fenerimizin mekanizmasını ve ışığını sürekli kontrol ederiz.”
- “Her sabah rutin bakımlarımızı ve temizliklerimizi yapıyoruz. Hava şartlarına göre küçük bakım onarımlarını gerçekleştiriyoruz.”
- “Düzenli aralıklarla da fenerde büyük bakımlarımız olur. İşimi gerçekten çok severek yapıyorum ve Türkiye’nin en kuzey ucundan; tarihi İnceburun Feneri’nden tüm denizcileri ve denizi sevenleri selamlıyorum.”
KAYNAK: HABER7