Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de araç sayısının 30 milyonu aştığını ancak bu sayıya rağmen bölünmüş yollar sayesinde ortalama seyahat hızının yaklaşık 90 kilometreye ulaştığını belirtti. Uraloğlu, Bursa’nın İznik ilçesinde tamamlanan çevre yolunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, ekonomik büyümenin temel gerekliliğinin sağlam bir ulaşım altyapısı olduğunu vurguladı. Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol medeniyettir.” ilkesi doğrultusunda başlatılan ulaştırma projeleri ile ülkenin önemli bir ilerleme kaydettiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nu rehber alarak gelecekteki ihtiyaçları en etkili şekilde karşılamak için ülkenin dört bir yanında önemli adımlar attıklarını, yatırımların toplumsal refahı artırmada kilit rol oynadığını belirtti. Doğu-batı, kuzey-güney demeden ülkeyi yüksek standartlı yol ağları ile donattıklarını dile getirdi. Uraloğlu, 2002 yılında toplam araç sayısının yaklaşık 8,5 milyon ve bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometre olduğunu, o dönemde ortalama seyahat hızının sadece saatte 40 kilometre olduğunu hatırlattı. Bugün ise araç sayısının 30 milyonu geçtiğini, buna rağmen yapılan bölünmüş yollar sayesinde ortalama seyahat hızının 90 kilometreye çıktığını ifade etti. Bu başarıyı, bölünmüş yol uzunluğunu 29 bin 500 kilometreye çıkararak elde ettiklerini söyledi.
İznik’in Ulaşım Altyapısına Katkı
Uraloğlu, 2002 yılından bu yana Bursa’nın ulaşım ve iletişim altyapısına 229 milyar 700 milyon lira yatırım yaptıklarını, bölünmüş yol uzunluğunu 195 kilometreden 602 kilometreye ve bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 148 kilometreden 777 kilometreye çıkardıklarını aktardı. Ayrıca, bugün itibarıyla 19 milyar 79 milyon lira proje bedeli ile 24 ayrı kara yolu projesinin yapım aşamasında olduğunu belirtti.
Uraloğlu, “Türkiye’nin en önemli tarih ve kültür merkezlerinden biri olan İznik’in ulaşım altyapısına güç katacak İznik Çevre Yolu’nun resmi açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi. İznik’in tarihi, doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli ile önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, İznik Çevre Yolu projesinin 7,3 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu kapsamda 5 farklı seviyeli kavşak, 29 metrelik 1 çift köprü, 9 altgeçit ve 4 tarımsal altgeçit köprüsü inşa ettiklerini açıkladı. Böylece transit trafiğin şehir dışına alındığını ve İznik merkezinde mevcut yol üzerindeki yoğunluğun azaltıldığını ifade etti. Önceden şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilebilen İznik geçişinin şimdi çevre yolu sayesinde sadece 4 dakikaya düştüğünü belirtti. Bu proje ile yıllık 247 milyon lira tasarruf sağlanacağını ve çevre dostu bir proje olarak araçların karbon emisyon salımını yıllık 410 ton azaltacağını söyledi.
Bölgedeki Geçiş Süresinin Kısalması
Uraloğlu, törenin ardından Bursa’da yapımı devam eden TEKNOSAB Kavşağı ve planlanan Görükle D-200 Kavşağı’nın yerinde incelemelerde bulunacağını duyurdu. TEKNOSAB Kavşağı’nın Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin İstanbul-İzmir Otoyolu’na ve Bursa-Karacabey Devlet Yolu’na yüksek standartlı bağlantısını sağlayacağını aktardı. Görükle D-200 Kavşağı’nın ise kentin batı kesimindeki Görükle ve Kayapa bölgelerinin kesişim noktalarında önemli bir işlev göreceğini belirtti. Uraloğlu, Görükle D-200 Kavşağı projesinin köprülü kavşak haline getirileceğini ve mevcut hemzemin kavşağın iyileştirileceğini söyledi. Projenin detaylarını paylaşan Uraloğlu, “Projemizin tamamlanmasıyla bölgedeki geçiş süresini 20 dakikadan sadece 1 dakikaya indirmiş olacağız.” dedi.
Bursa’ya Yüksek Hızlı Tren Projesi
Bakan Uraloğlu, Bursa’daki projelerin sadece kara yolu yatırımlarıyla sınırlı olmadığını belirtti. Ankara-Bursa Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nın şantiyesinde de incelemeler yapacaklarını ifade etti. Bu hattın, Ankara-İstanbul YHT Hattı’na bağlantılı olarak saatte 250 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı olarak inşa edileceğini açıkladı. 106 kilometrelik Bursa ile Osmaneli arasındaki çalışmaların 2025 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini, Bursa ile Bandırma arasındaki projenin ise 2027-2028 yıllarında bitirileceğini aktardı. Ayrıca, Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı’nın (Şehir Hastanesi Metrosu) yapımını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile devraldıklarını belirtti. Bu hattın, mevcut metro hattını uzatarak YHT Garı ve Şehir Hastanesi’ne ulaşacağını dile getirdi.
Uraloğlu, “Saatte 88 kilometre tasarım hızı ile günlük 410 bin yolcuya hizmet verecek olan bu proje, şehrin ulaşımında önemli bir katkı sağlayacaktır.” diyerek projenin kapsamını ve hedeflerini anlattı. Çevre yolunun açılışı, kurdelesinin kesilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona eren törene, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.