Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı – Ispartakule – Çerkezköy – Kapıkule Hızlı Tren Hattı projesinin Halkalı-Ispartakule etabında genel ilerlemenin yüzde 69 seviyesine ulaştığını belirtti. Uraloğlu, bu etabın tamamlanma hedefinin 2025 yılı sonu olduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı’nda yaptığı incelemelerde, 2002 yılından bu yana ulaşım alanındaki yatırımlarla ülke içindeki çok modlu bağlantıları güçlendirdiklerini ve uluslararası projelerle kıtalar arası kesintisiz ulaşım sağladıklarını vurguladı.
Uraloğlu, Asya ile Avrupa arasında en kısa, en güvenli ve en ekonomik demir yolu koridoru olarak kabul edilen İpek Demiryolu projesinin büyük bir titizlikle ele alındığını belirtti. Bu projeyle, taşımacılık faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik uluslararası projelerin hayata geçirildiğini aktardı. 30 Ekim 2017’de hizmete alınan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu ifade etti.
“Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı, ülkemizin yüksek standartlı bir demir yolu ile Avrupa Birliği’ne bağlanmasını sağlayacak ve Uzak Asya’dan gelen trenlerin Avrupa’ya geçişindeki ilk noktayı oluşturacak.”
Uraloğlu, Halkalı – Ispartakule – Çerkezköy – Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın toplam uzunluğunun yaklaşık 229 kilometre olduğunu ve bu projenin üç etaptan oluştuğunu belirtti:
- 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy etabı,
- 67 kilometrelik Çerkezköy-Ispartakule etabı,
- 8,4 kilometrelik Ispartakule-Halkalı etabı.
Tüm etapların tamamlanmasıyla mevcut hat kapasitesinin 4 kat artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Uraloğlu, yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya düşmesinin planlandığını vurguladı.
“Kapıkule-Çerkezköy etabını 2025 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.”
Bakan Uraloğlu, projenin en uzun etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Kapıkule-Çerkezköy hattının finansmanında Avrupa Birliği fonları kullanıldığını bildirdi. Bu etapla ilgili ilerlemeleri paylaşan Uraloğlu, “Toprak, kazı ve dolgu çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. 1083 metre uzunluğundaki 2 viyadüğün inşasını tamamladık. 8 aç-kapa tünelinin 6’sını bitirdik, 2’sinin çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, 32 demiryolu köprüsünün 25’ini, 52 alt geçidin 49’unu ve 62 üst geçitten 48’ini tamamladık. Proje kapsamındaki sanat yapılarının büyük çoğunluğunu bitirmiş durumdayız.” dedi.
Uraloğlu, “Kapıkule-Çerkezköy etabında yaklaşık yüzde 88 fiziki ilerleme sağladık ve bu etaptaki çalışmalarımızı 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Halkalı-Ispartakule etabındaki tünel açma çalışmalarının geçen yıl temmuz ayında başladığını hatırlatan Uraloğlu, bu etabın 6,4 kilometre çift tüp olarak TBM tüneli, 634 metre uzunluğunda 2 aç-kapa tünel ve 1,38 kilometre açık hatla birlikte toplamda 8,4 kilometre uzunluğundaki yeni demir yolu hattının altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon imalatlarının tamamlandığını belirtti.
“Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 91 milyonun üzerinde yolcu taşıdık.”
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demir yollarının 2002 yılından itibaren başlatılan gelişim hamleleriyle devlet politikası haline getirildiğini vurguladı. Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşmesi için demir yollarında yeni bir çağ başlattıklarını ifade etti.
Uraloğlu, demir yolu hatlarının limanlara, havaalanlarına ve lojistik merkezlere bağlantılarının sağlanarak, demir yollarının kombine taşımacılığa uygun hale getirildiğini belirtti. 2009 yılında Eskişehir-Ankara hattı ile Türkiye’de ilk Yüksek Hızlı Tren hizmetinin başladığını, bunun ardından Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Karaman ve son olarak Ankara-Sivas hızlı tren hatlarının yapıldığını aktardı.
Yapımı Planlanan Projeler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağı oluşturma hedefi kapsamında Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattıyla birlikte birçok projeye devam ettiklerini belirtti:
- Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı,
- Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı,
- Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı,
- Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı.
Uraloğlu, ayrıca Kars-Aralık-Iğdır-Dilucu Demiryolu Projesi ve Dörtyol-Hassa Demiryolu ve Otoyol Projesinin ihalelerinin tamamlandığını ve yapımlarına en kısa zamanda başlanacağını duyurdu. “Delice – Çorum – Samsun Hızlı Tren Hattı’nı da ekim ayında ihale etmeyi planlıyoruz. Karadeniz Sahil Yolu Demiryolu, Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı Hattı, Eskişehir – Afyonkarahisar – Antalya Hızlı Tren Hattı, Kayseri – Aksaray – Konya – Antalya Hızlı Tren Hattı, Sivas – Çetinkaya / Çetinkaya – Malatya Hızlı Tren Hattı gibi birçok projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.” diye ekledi.
Uraloğlu, ayrıca Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı projesinin Avrupa Birliği ile iş birliği içinde uzun zamandır çaba sarf edilen en önemli yapım projelerinden biri olduğunu vurguladı. “Hattın hizmete alınması, hem kıtaları hem de Avrupa Birliği ile ülkemizi birbirine bağlayacaktır. Bu hatla birlikte gelişmeye başlayacak ticari hareketlilik, bölge insanımızın ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.
Son olarak, Bakan Uraloğlu, “Demir raylar üzerinde süzülen hızlı trenler, insan hayatına yeni bir soluk getirmektedir. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattımız da Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek ve dostluğumuzu perçinleyecektir.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, konuşmasının ardından tünel içinde basın mensuplarına teknik bilgilendirmelerde bulundu.
KAYNAK: AA