Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Lapis Lazuli Koridoru Hakkında Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Lapis Lazuli Koridoru Açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan Lapis Lazuli Koridoru Açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Bu koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye, ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yollar ile ticaret hacmini artıracak. Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, bu koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artıracak. Koridorun gelişimi için altyapı ve üstyapı yatırımlarının teşviki, gümrük ve geçiş belgesi sisteminin basitleştirilmesi, ülkeler arası taşımacılık anlaşmalarının nihayete erdirilmesi konularında üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un önemli geçişlerinden biri olan Lapis Lazuli Koridoru kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Dünya ticaretinin dinamiklerine dikkat çeken Uraloğlu, “Mevcut durumda Orta Koridor üzerinden yapılan taşımacılığa artan bir ilgi var. Bu bağlamda, Türkiye’den geçen hatların kapasitelerinin artırılması için önemli yatırımlar planlıyor ve hayata geçiriyoruz. Lapis Lazuli Güzergahı gibi ilave bağlantı hatlarıyla bu ihtiyaç daha da artacaktır. Türkiye’ye doğudan gelen mevcut hatların yanı sıra Zengezur Koridoru gibi planlanan yeni hatlar üzerinde de çalışmaktayız.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Basra Körfezini Türkiye’ye bağlayacak olan Kalkınma Yolu projesini Irak ve Körfez ülkeleri ile birlikte hayata geçireceklerini belirtirken, “Doğu ve güneyden gelecek yüklerin Avrupa’ya ulaştırılmasında tıkanıklıklar yaşanmaması için Bulgaristan ile ikinci bir demiryolu sınır geçiş kapısına dair Mutabakat Zaptını imzaladık. Türkiye, bulunduğu konumun sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve tedarik zincirlerinin devamlılığını sağlamak adına kararlılığını ortaya koymaktadır.” şeklinde konuştu.

KORİDORUN STRATEJİK ÖNEMİ

KORİDORUN STRATEJİK ÖNEMİ

Lapis Lazuli Koridoru’nun bölgesel ticareti teşvik etme, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırma ve altyapıyı geliştirme hedefleri ile dünya pazarına erişimini artırdığını vurgulayan Uraloğlu, “Bu koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye, ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yollar ile ticaret hacmini artıracak. Bu süreç, kültürel bağları güçlendirirken, bölgemizdeki ekonomik kalkınmayı desteklemek için büyük bir fırsat sunmaktadır.” dedi.

Uraloğlu, toplantılarda yapılan teknik değerlendirmelerde, bölge ulaştırma altyapı yatırımları, karayolu ve demiryolu taşımacılığında tarife ve gümrük uygulamaları gibi konuların ele alındığını belirtti. “Dün, heyetlerimizin ön hazırlık niteliğindeki teknik toplantısında, bu koridorun etkinliğine dair önemli görüşmeler gerçekleştirildi.” dedi.

Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru’nun sadece Bakanlar seviyesinde değil, Devlet Başkanları bildirilerinde de yer alarak önemine vurgu yapılan bir bölgesel girişim olduğunu ifade etti. “Başta Afganistan’daki altyapı ihtiyacı olmak üzere güzergâh ülkelerinin altyapısındaki eksiklikler, lojistik sorunlar ve teknik engeller yük akışını yavaşlatıyor.” dedi.

ALTYAPI YATIRIMLARI VE BÜROKRATİK ENGELLERİN AZALTILMASI

Bakan Uraloğlu, öncelikle altyapı eksikliklerinin giderilmesi, modernizasyonu ve koridor boyunca eksik bağlantıların tamamlanması konularına yoğunlaşacaklarını belirterek, “Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artırmak için elzemdir. Bu yatırımların özel sektör, yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar nezdinde de teşvik edilmesi hususlarında ortak çalışmalar yapacağız.” şeklinde konuştu.

Gümrük ve geçiş belgesi işlemlerini basitleştirerek ve dijitalleştirerek ticaretin daha hızlı ve dijitalleşmiş bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için önlemler alacaklarına da dikkat çeken Uraloğlu, “Özellikle karayolu taşımacılığı geçiş belgelerinin fiziki teati edilmesi yerine, Özbekistan ile başladığımız ve birçok ülkeyle yaygınlaştırmaya çalıştığımız elektronik sistemlerin tercih edilmesi büyük kolaylık sağlayacaktır. Bürokratik engelleri azaltarak ve prosedürlerimizi uyumlu hale getirerek transit süreleri kısaltarak koridoru uluslararası ticaret için daha cazip bir hale getireceğiz.” dedi.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRME

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığı özelinde Lapis Lazuli Koridoru’ndaki mevcut altyapının ve idari düzenlemelerin kesintisiz taşımacılığın önünde engel teşkil etmediğini, ancak iyileştirmelerin yapılacağını belirtti. “Hattın bir an önce aktifleştirilmesi için öncelikli olarak demiryolu taşımacılığına odaklanacağız. Koridorun gelişmesi için altyapı ve üstyapı yatırımlarının teşviki, gümrük ve geçiş belgesi sisteminin basitleştirilmesi konularında üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Lapis Lazuli Güzergahına ilişkin idari değerlendirmelerde de bulunarak, “Oluşturulacak sistem, ülkeler arası farklılıklardan kaynaklanan sorunların önüne geçecek ve taşımacılığımızın önündeki en büyük engellerden biri olan maliyet unsurunu da olumlu yönde etkileyecektir. Düzenli toplantılar ve çalışma grupları oluşturarak iletişimimizi güçlendireceğiz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, koridordaki taşımacılık faaliyetlerine yönelik potansiyel tehditleri bertaraf etmek için kapsamlı risk yönetimine ilişkin plan geliştireceklerini belirterek, “Bu sayede, yük akışının güvenli ve kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Gelecek Toplantı ve İş Birlikleri

Gelecek Toplantı ve İş Birlikleri

Uraloğlu, teknik düzeydeki toplantıları yılda en az iki kez gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade ederek, “Bununla birlikte Bakanlar düzeyinde yılda bir kez toplanarak kaydettiğimiz ilerlemeyi ve tecrübelerimizi değerlendireceğiz. Bir sonraki toplantımıza Türkmenistan ev sahipliği yapacak.” dedi.

KAYNAK: HABER7

Manşet

Halep’te Yaşam Normale Dönüyor

Halep’te yaşam, uzun süren çatışmaların ardından normale dönüyor. Kentteki sosyal ve ekonomik hayatta canlanma belirtileri gözlemleniyor. İnsanlar, umut dolu bir gelecek için adım atarken, Halep’in yeniden inşası için atılan adımlar dikkat çekiyor. […]

Spor

Erzurumspor, Adana’yı Tek Golle Yıktı

Erzurumspor, Adana ile oynadığı kritik maçta sahadan galip ayrılarak önemli bir üç puan elde etti. Tek golle kazanan takım, sezon hedeflerine bir adım daha yaklaşmış oldu. Maçın detayları ve öne çıkan anlarıyla ilgili tüm bilgilere ulaşın. […]

Spor

Kocaelispor Deplasmanda Galip!

Kocaelispor, deplasmanda gösterdiği üstün performansla galip gelmeyi başardı! Maçın detayları, oyuncuların performansı ve taraftarların coşkusu hakkında bilgilere ulaşmak için hemen tıklayın! […]