Vergi Denetim Kurulu’ndan Sahte Fatura Mücadelesi

Vergi Denetim Kurulu’ndan Yeni Mücadele Yöntemleri

Vergi Denetim Kurulu'ndan Yeni Mücadele Yöntemleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu, vergi kaçakçılığına karşı mücadelesini hızlandırarak, özellikle sahte fatura kullanımına yönelik yeni çalışmalar yürütmektedir. Sahte fatura düzenleyen ve kullanan organizasyonlara odaklanan vergi müfettişleri, bu süreçte muhasebe işlemlerini de titizlikle incelemektedir. Ekipler, sahte fatura süreçlerine dahil olan meslek mensuplarını da mercek altına almıştır.

Vergi Denetim Kurulu'ndan Sahte Fatura Mücadelesi

Bazı meslek mensuplarının, hizmet verdikleri mükelleflerin çoğunluğunun sahte fatura düzenleyici veya kullanıcısı olduğu, aralarında yoğun fatura trafiği bulunduğu tespit edilmiştir. 2 BİN 500 MÜKELLEFE SAHTE FATURA Yürütülen geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda, mesleki kurallara uymadığı gerekçesiyle disiplin cezası verilmesine ilişkin 500 raporu bulunan bir mali müşavirin hâlâ aktif olarak görevine devam ettiğine ve beyannamesini verdiği mükelleflerin büyük bir kısmının sahte belge düzenleyicisi olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Ayrıca, serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından yönetilen ve organize bir şekilde hareket eden yaklaşık 100 şirketin, toplamda 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği belirlenmiştir.

Bu gelişmeler doğrultusunda, meslek mensuplarıyla ilgili risk kriterleri yeniden gözden geçirilecek ve çalışmalarda yapay zeka gibi modern teknolojilerden de yararlanılacaktır. 3 MİLYAR LİRA BÜYÜKLÜĞÜNDE Bakanlığın gerçekleştirdiği analiz ve değerlendirme süreçleri neticesinde, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu belirlenen ve bu sebeple mükellefiyetleri terkin edilerek incelemeye alınan kişilerden fatura alan yaklaşık 4 bin 500 büyük mükellefin, ilk aşamada yaklaşık 3 milyar liralık sahte fatura kullanımıyla ilgili izaha davet edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu davete katılmayan mükellefler hakkında ise fiilin ağırlığına bağlı olarak vergi kaçakçılığı suçu yönünden işlem yapılması öngörülmektedir.

ŞİMŞEK, ‘SİSTEMİN’ NASIL İŞLEDİĞİNİ ANLATTI Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya dair yaptığı değerlendirmelerde, vergi suçunu oluşturan kaçakçılık fiilleriyle ilgili yeni bir çalışma yürüttüklerini belirtmiştir. Şimşek, “Bu yeni strateji çerçevesinde, dünya örneklerinde olduğu gibi fatura ve fiş düzenlemeyenlerin tespiti ve cezalandırılmasıyla, organize hareketlerle vergi suçu oluşturan kaçakçılık fiillerini işleyenlerin tespit edilip cezalandırılması için farklı teknik ve mücadele yöntemlerini devreye alıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Özellikle sahte belge düzenleyerek işlenen organize vergi kaçakçılığı suçlarında, organizasyonu kuran, yöneten, teknik bilgi sağlayan ve menfaat sağlayan kişilerin genellikle muhasebe, mevzuat ve hukuk bilgisi olan kişiler olduğuna dikkat çeken Şimşek, bu tür organizasyonların açığa çıkmasını engellemek amacıyla birden fazla şirketin yer aldığı katmanlı yapıların oluşturulduğunu ifade etmiştir. Son dönemde e-arşiv faturalarının da bu işlemlerde yoğun olarak kullanıldığı, bu süreçleri gerçekleştirmek üzere sisteme kaydedilen telefon numaralarının takibi gibi geniş kapsamlı çalışmaların sürdürüldüğü vurgulanmıştır.

YAPAY ZEKA DA KULLANILIYOR

Bakan Şimşek, bu yapı sebebiyle sahte belge düzenleme yönünden riskli bulunan şirketlerde muhatap bulunamaması durumunu dile getirerek, şu ifadeleri kullanmıştır: “Bu noktada organizatörlerin tespiti amacıyla yeni dönemde yapay zeka imkanlarının yanı sıra emniyet ve jandarmanın kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimleriyle işbirliği yaparak teknik altyapımızı güçlendiriyoruz. Organize kaçakçılık fiilleriyle mücadele için Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel bir ekip oluşturulması ve ilerleyen dönemde yapılacak mevzuat değişiklikleriyle, dünya örneklerinde olduğu gibi bu incelemeleri gerçekleştiren vergi müfettişlerine farklı inceleme ve soruşturma yetkileri verilmesi de gündemimizde.” Vergi kaçakçılığının en yaygın aracı olarak bilinen sahte fatura kullanımlarını engellemek amacıyla yeni dönemde, özellikle faturanın kullanıldığı dönemde tespit yapılarak suç fiillerinin cezalandırılması sağlanacaktır.

Mevzuatta yer alan, bilerek sahte fatura kullanılmasıyla ilgili kriterlerin gözden geçirilerek işlenen kaçakçılık fiillerinin cezasız kalmaması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirten Şimşek, yürütülen tüm bu faaliyetlerin vergide adalet ve etkinliğin artırılması hedefi doğrultusunda katkı sağladığını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla ilerleyeceklerini ifade etmiştir.

KAYNAK: AA

Spor

Wilfried Zaha’ya Şok Üstüne Şok!

Wilfried Zaha’nın futbol kariyerinde yaşadığı şok gelişmeleri keşfedin! Transfer söylentileri, sakatlıklar ve diğer sürpriz olaylarla dolu bu içerikte, Zaha’nın hayatındaki zorlukları ve başarıları ele alıyoruz. […]

Manşet

Çelikhan’da İlk Kar Yağışı

Çelikhan’da beklenen ilk kar yağışı sonunda gerçekleşti! Şehir beyaz örtüyle kaplanırken, kışın tadını çıkarmak isteyenler için muhteşem manzaralar ve keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Karın büyüsünü keşfedin! […]

Spor

Jose Mourinho, Beşiktaş Maçında

Jose Mourinho, Beşiktaş maçında takımıyla birlikte sahada olacak. Maç öncesi ve sonrası değerlendirmeler, Mourinho’nun stratejileri ve Beşiktaş’a karşı planları hakkında tüm detaylar bu içerikte. Futbolseverler için kaçırılmayacak bir analiz! […]