Yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile birlikte, vergi mükellefleri için önemli değişiklikler ve kolaylıklar sağlanması hedeflenmektedir.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, bu yeni düzenleme ile, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ve mükellefler tarafından kullanılan ancak henüz elektronik ortamda düzenlenemeyen gider pusulasının, elektronik ortamda düzenlenebilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, gider pusulasının taraflarca ıslak imzayla imzalanması yerine, tarafların bilgileri elektronik ortamda ya da iletişim araçları aracılığıyla doğrulanabilecektir. Aynı şekilde, müstahsil makbuzunun da elektronik ortamda düzenlenebilmesi için benzer bir kolaylık sağlanmıştır.

Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemleri için e-dekont düzenleme imkanı tanınmıştır. Bu gelişmeler, mükelleflerin işlemlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmesine olanak sağlayacaktır.

Gerek risk analiz çalışmalarının etkinliğinin artırılması gerekse muhasebe ve beyan süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler için önemli bir düzenleme yapılmıştır. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, bu mükelleflerce düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 3 bin lirayı aşması durumunda e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale gelecektir. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise bu tutara bakılmaksızın tüm faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekecektir.

Özel Entegratörlük İzinleri GİB Tarafından İptal Edilebilecek

Diğer yandan, vergi güvenliğinin artırılması amacıyla, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, üretim ve ithalat aşamasından müteahhitlere teslimine kadar olan tüm süreçlerin elektronik olarak izlenebilmesi için İnşaat Demiri İzleme Sistemi hayata geçirilmiştir. Bu sisteme dahil olma zorunluluğu, brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan mükelleflere e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğü getirmiştir.

Mükelleflerin elektronik belge uygulamalarını kullanma yöntemlerinden biri olan doğrudan entegrasyon yönteminin etkinleştirilmesi için de önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler, belirli kapasite ve bilgi işlem alt yapısına sahip mükelleflerin doğrudan entegrasyon yöntemini kullanabilmesini sağlamayı hedeflemektedir.

Tebliğ ile birlikte, GİB tarafından özel entegratörlere ilişkin düzenlemeler de yapılmıştır. Elektronik belge uygulamaları kapsamında izin verilen özel entegratörlerden mevzuat ve teknik düzenlemelere aykırı davrananlara uygulanacak işlemler belirlenmiştir. Bu kapsamda, eksiklikleri tespit edilen özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek ve bu eksikliklerin giderilmesi talep edilecektir. Verilen süre içinde eksiklikleri gidermeyenlerin ve aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez eksiklikleri tespit edilenlerin özel entegratörlük izinleri GİB tarafından iptal edilebilecektir.

Benzer düzenlemeler, elektronik belge uygulamalarını doğrudan kendi bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanan mükellefler için de gerçekleştirilmiştir.

KAYNAK: AA

Be the first to comment

Leave a Reply