Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in T24 Yıllık Konferansı’ndaki Sunumu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün gerçekleştirilen T24 Yıllık Konferansları’nın üçüncüsünde ‘İstikrar ve Reform Programı’ başlığı altında önemli bir sunum yaptı. Bakan Şimşek, ekonomik koşulların dezenflasyona uygun hale gelmesi için bir geçiş süreci öngördüklerini belirterek, hedeflerinin enflasyonu 2026 yılı itibarıyla ‘yüksek de olsa’ tek haneli rakamlara indirmek olduğunu ifade etti.
Reel ekonomide yaşanan yavaşlamalara dikkat çeken Şimşek, “Bazı sektörlerde daralma söz konusu, ancak genel anlamda reel ekonomi büyümeye devam ediyor. Olumlu bir büyüme trendi gözlemleniyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin, uyguladıkları program öncesinde önemli dış kırılganlıklarla karşılaştığını, enflasyon, yüksek bütçe açıkları ve cari açıkların önemli sorunlar olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, programın dinamik bir yapı kazanması gerektiğini belirterek, “Herhangi bir programın ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı olmalıdır. Fiyat istikrarı, bütçe disiplini ve cari açığın sürdürülebilir bir seviyede tutulması kritik öneme sahiptir. Nihai hedefe ulaşmak için yapısal dönüşüm en önemli bileşen olacaktır” dedi.
”DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI”
Enflasyonu düşürmenin en önemli hedefleri arasında yer aldığını dile getiren Bakan Şimşek, “Geçiş döneminden sonra dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu süreci daha kademeli bir şekilde yönetmeyi tercih ettik. Reel sektörün bu sürece uyum sağlaması için zaman tanıdık. Bu yaklaşımın Türkiye için daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Enflasyon ve büyüme dengesine de değinen Şimşek, “Büyümede geçici bir yavaşlama yaşanıyor, ancak sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşulu fiyat istikrarıdır. Türkiye, yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına kalıcı olarak oturmak istiyorsa fiyat istikrarını sağlamalıdır. Mayıs ayında aldığım brifingde açık oranının yüzde 9,8 olacağı öngörülmüştü. Bu durumu düzeltmek adına tedbir almak zorundaydık ve aldık. Şu an açık oranı yüzde 5,2’ye düştü. Depremi dikkate almazsak, yüzde 1,6’lık bir açık söz konusu oldu. Vergi artışları ve harcama tedbirleri ile gelir performansımız geçen yıl oldukça iyi bir düzeye ulaştı” şeklinde konuştu.
”KALICI DÜŞÜŞ İÇİN GEREKEN ŞARTLARI OLUŞTURUYORUZ”
Geçtiğimiz yıl para politikasının yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Koşulların dezenflasyona uygun hale gelmesi için bir geçiş süreci öngördük. Kalıcı bir düşüş sağlamak için gereken şartları oluşturuyoruz. Hedefimiz, 2026 sonunda enflasyonu yüksek de olsa tek haneli rakamlara indirmektir” açıklamasında bulundu.
”REZERV, ŞU AN BİR ENDİŞE KAYNAĞI OLMAKTAN ÇIKTI”
Programın istenilen sonuçları verip vermediğini değerlendiren Şimşek, “Türkiye’nin en büyük kırılganlık alanı dış açık. Yakın zamanda bu rakam 15 milyar dolar civarına düşecek. Geçici faktörlerin etkisi var ama giderek yapısal dönüşümün etkisini de göreceğiz. Rezerv konusu, eskiden bir endişe kaynağıydı. Ancak rezervlerde ciddi bir iyileşme gerçekleşti. 27 Eylül itibarıyla son bir yıl içinde net rezervde 93 milyar dolarlık bir artış sağlandı. Artık rezerv, bir endişe kaynağı olmaktan çıktı” dedi.
Kur Korumalı Mevduat programı hakkında da bilgi veren Şimşek, “Bu programdan çıkmak konusunda kararlıyız, bunu yaparken türbülans yaratmadan ilerleyeceğiz” dedi. Son olarak, “Reel ekonomide bir yavaşlama var. Bazı alanlarda daralma yaşanıyor, ancak genel anlamda reel ekonomi büyümeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.