Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Kredi Eğilimleri Anketi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların 2024’ün üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmelerini ve 2024’ün son çeyreğine dair beklentilerini içeren “Banka Kredileri Eğilim Anketi”ni yayımladı. Bu anket, kredi piyasasındaki gelişmeleri ve bankaların kredi politikalarındaki değişimleri ortaya koyuyor.
2024 yılının üçüncü çeyreği verileri incelendiğinde, tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlemlendi. Özellikle bireysel kredi türlerinde, bu yılın üçüncü çeyreğinde uygulanan standartların sıkılaşmaya devam ettiği belirtildi. Ancak, yılın son çeyreği için bankaların beklentileri, konut kredilerine yönelik standartların gevşemeye başlayacağı, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceği ve diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın ise devam edeceği yönünde şekillendi.
Kredi Talebi Analizi
Anket sonuçlarına göre, kredi talebi açısından genel değerlendirmeler yapıldığında, işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalma eğiliminin 2024’ün üçüncü çeyreğinde de devam ettiği görüldü. Alt kırılımlar incelendiğinde, yalnızca yabancı para cinsinden açılan krediler dışında, diğer tüm kredi türlerine olan talepte bir azalış gözlemlendi. Bu yılın son çeyreğinde de genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalışın zayıflayarak devam etmesi bekleniyor.
Özellikle 2024 yılının üçüncü çeyreğinde konut ve diğer bireysel kredi taleplerindeki azalma eğilimi yerini artışa bırakırken, taşıt kredi talebindeki artış ise önceki çeyreğe göre azalış göstermiştir. Bankaların son çeyrek için beklentileri, konut ve diğer bireysel kredi taleplerindeki artışın süreceği, taşıt kredi talebindeki azalışın ise tekrar artışa dönüşeceği yönündedir.
Fonlama Koşullarındaki Gelişmeler
Bankaların fon sağlama imkanlarının durumu incelendiğinde, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma gözlemlenirken, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme yönlü bir seyir olduğu tespit edildi. Yılın son çeyreği için yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakması, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlenerek devam etmesi öngörülmektedir.
KAYNAK: AA