Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek teknolojili ürün ihracatının son 10 yılda iki katına çıktığını ifade ederek, “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolara yaklaşmak üzereyiz.” dedi. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle TİM’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Innovation Week 2024, “Out of the Box: Human, Culture, Model” temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde üçüncü gününde devam ediyor.
Etkinliğin son gününde Türkiye’nin Girişimcileri Ödül Töreni ve İnovaTim İnovasyon Yarışması Ödül Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Ödül töreninde konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, etkinliğin ilk iki gününde inovasyonun farklı boyutlarını keşfettiklerini belirterek, “Hem ana sahnemizde hem de diğer etkinlik alanlarımızda yoğun bir programa tanıklık ettik. İnovasyonu tüm yönleriyle ele alarak, global başarıları yakalamış öncü markaların hikayelerini dinledik. Yerelden küresele uzanan güçlü bir inovasyon ekosistemi oluşturmanın yollarını tartıştık ve Türkiye’nin eşsiz potansiyelini ortaya koyduk.” dedi.
Gültepe, küresel inovasyon liginde son 12 yılda 74’üncülükten 37’nci sıraya yükseldiklerini hatırlatarak, yüksek teknolojili ürün ihracatını 10 yılda iki katına çıkardıklarını ve orta-yüksek ile yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolara koştuğunu vurguladı.
“Uzun Soluklu ve Zorlu Bir Yarışma”
Mustafa Gültepe, bu yıl paydaş ülkelerin küresel inovasyon liginde en üst sıralarda ABD, Çin ve İsveç’in bulunduğunu belirtti ve ekledi: “TİM olarak, uluslararası iş birliklerimizi güçlendirerek Türkiye’yi inovasyon ekosisteminin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu yaklaşımı destekleyecek birçok adım atıyoruz. Bugün hem ‘İnovaTİM İnovasyon Yarışması’ hem de ‘Türkiye’nin Girişimcileri Yarışması’ için gençlerimize ödüllerini takdim edeceğiz.”
İnovaTİM İnovasyon Yarışması’nın Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka kategorilerinde düzenlendiğini anlatan Gültepe, “Bu yıl İnovaTİM İnovasyon Yarışması’na Türkiye genelinde 69 farklı üniversiteden 2 bin 334 öğrenci başvurdu. 443 takım yarıştı. Uzun soluklu, zorlu ama kaybedeni olmayan bir yarışmaya tanıklık ettik. Gençlerimizin katıldığı bu etkinlik, ‘Özgelecek’ isimli algoritmasıyla, Türkiye’nin en kapsamlı ve özgün programları arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Türkiye’nin Girişimcileri Yarışması’nın ‘Türkiye Geneli’ ve ‘TİM-TEB Girişim Evi’ olmak üzere iki ana kategori halinde yapıldığını belirten Gültepe, devamında şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’nin Girişimcileri Yarışması’na 30 farklı ilden 163 başvuru gerçekleşti. 18 teknoloji tabanlı girişim finale kalmaya hak kazandı. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi, ‘daima ileriyi’ hedefleyeceğiz. Yenilikten, denemekten ve yanılmaktan korkmayacağız. Sizi bugüne getiren azminiz, gelecekte size yol gösterecek olan cesaretinizdir. Yakın gelecekte aranızdan, ülkemizi müreffeh yarınlara taşıyacak girişimciler, projeleriyle dünyada ses getirecek mühendisler ve geleceğe yön verecek ekonomistler çıkacaktır.”
Gültepe, Türkiye’nin en genç ve inovatif ailesi olan İnovaTİM’in 3 bini aşkın üniversite öğrencisiyle çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Girişimciler Ödüllendirildi
Türkiye’nin Girişimcileri 2024 Ödülleri’nde TİM-TEB Girişim Evi kategorisinde ‘En Hızlı Büyüyen Girişimci’ ödülünü Shipentegra alırken, ‘En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Girişimci’ ödülü Toffu’ya verildi. Türkiye Geneli kategorisinde ise ‘Hedefim Küresel Başarı’ ödülünü DRN Lojistik, ‘Kadın Teknoloji Girişimcisi’ ödülünü GC Savunma, ‘Çevre ve Sürdürülebilirlik Dostu Girişimci’ ödülünü Tumurly, ‘Genç Girişimci’ ödülünü ise Neuraturk aldı. İnovaTİM İnovasyon Yarışması’nda Sürdürülebilirlik kategorisinde Retile, Nature’s Renewables, Biotexura, Fondöten İstasyonu ve Ecocrate firmaları ödül alırken, Yapay Zeka kategorisinde Sağlıklı Tarlam, Hemix, Effiorbit, Lintech ve Havade ödüle layık görüldü.
KAYNAK: HABER7