Ekonomik Gündem ve Piyasa Analizleri
Küresel ekonomik gündemde, merkez bankalarının faiz politikaları, ülkeler arası mali stratejiler gibi birçok önemli gelişme yaşandı. Yeni haftada, küresel piyasaların odağında ABD ve Çin ekonomilerinin sağlığına ilişkin beklentiler ile Orta Doğu’daki çatışmalar ve jeopolitik gelişmeler yer alıyor. ABD ve Avrupa’da alınan faiz kararları sonrasında artan risk iştahı, haftaya taşınırken IMF ve Dünya Bankası toplantısı da küresel piyasaların önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Emtia piyasasında geçen hafta, özellikle Çin kaynaklı talep endişeleri nedeniyle bir düşüş eğilimi gözlemlenirken, değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik riskler ile pozitif bir ayrışma gösterdi. Orta Doğu’daki gerilim ve ABD seçimlerinin etkisiyle gram altın, 3 bin lirayı aşarak dikkatleri üzerine çekti. Borsa İstanbul’da ise 2024 yılı üçüncü çeyrek bilanço dönemi devam ediyor.
Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Haber7’ye önemli bilgiler sundu.
Piyasada Takip Edilecek Önemli Gelişmeler
Yurt içindeki gelişmelere odaklanan Eryılmaz, bu hafta Perşembe günü Para Politikası toplantı özetinin ve Cuma günü Kapasite Kullanım Oranı ile İmalat Güveni verilerinin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin de katılım sağlayacağı IMF ve Dünya Bankası toplantısı küresel piyasalarda önemli bir etki yaratacak. Eryılmaz, ABD’den gelecek verilere de dikkat çekerek, gözlerin bir yandan da Avrupa’ya çevrildiğini ifade etti.
Üçüncü Çeyrek Bilanço Sezonu
Borsa İstanbul’da satış baskısının sürdüğünü belirten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, bankalardaki kar marjlarının ötelenmesi nedeniyle baskının devam ettiğini vurguladı. Hisse bazlı hareketlerin güçlü olacağını ifade eden Eryılmaz, üçüncü çeyrek bilançolarının ikinci çeyreğe göre daha olumsuz gelme beklentisinin piyasalarda fiyatlandığını belirtti. Beklentinin altında kalacak olan üçüncü çeyrek bilançolarının satış baskısını artırabileceğini söyledi. Ayrıca, 8.700 seviyesinin altına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Eryılmaz, kısa vadede güçlü bir yükseliş beklemediğini ve üst seviyede 9.200 puanın üstünde kalıcılığı sağlayacak önemli bir katalizör olmadığını belirtti. Borsa İstanbul’da yatay seyrin devam etmesini öngördüğünü de ekledi.
Altın Yeniden Zirvede
Hafta içinde ABD tarafında takip edilecek verilerin altın için kısa vadede kritik olacağını ifade eden ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, ABD seçimlerinin altının yönünde belirleyici bir rol oynayacağını belirtti. ABD seçimlerinde Demokratların adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçilerin adayı eski ABD Başkanı Donald Trump arasındaki kıyasıya rekabetin devam ettiğini vurgulayan Eryılmaz, seçim belirsizliğinin ‘güvenli liman’ talebi oluşturduğunu dile getirdi.
Eryılmaz, “Eğer bugün 2.720 üstünde bir kapanış alınırsa, kısa vadeli trade için uygun bir zemin oluşabilir. Ancak dikkatli olmak gerekir. Daha güvenli bir adım atmak isteyenler, Perşembe günü açıklanacak olan veriyi beklemelidir. Dikkatli olmakta fayda var.” şeklinde konuştu. Orta uzun vadeli yatırımcılar için her geri çekilmenin kademeli bir alım fırsatı sunduğunu hatırlatarak, 2025 yılının ilk çeyreğinde ons altında 3.000 dolar seviyelerini beklediklerini vurguladı. Ayrıca, orta uzun vadeli yatırımcıların, seçime kadar olan süreci değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
KAYNAK: HABER7