Öğrenciler Üretimle Geleceğe Yürüyor
Yiyecek ve İçecek, Tarım, Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri ile Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı gibi 5 farklı alanda eğitim veren okul, öğrencilerinin gerçekleştirdiği üretimlerle de dikkat çekiyor. Özellikle Laboratuvar Hizmetleri Alanı öğrencileri, zeytinyağının posasını laboratuvar ortamında çeşitli işlemlerden geçirerek doğal zeytinyağlı sabun üretiminde aktif rol alıyorlar. Yaklaşık 120 öğrenci, sabunun üretim ve paketleme süreçlerinde görev alarak hem öğreniyor hem de pratik deneyim kazanıyor.
Okulun büfesinden satışa sunulan bu sabunlardan elde edilen gelir, öğrencilere harçlık sağlamanın yanı sıra döner sermayeye de katkıda bulunuyor. Okul Müdürü Ali Cihan, 430 dönüm arazi üzerine kurulu olan bu eğitim kurumunun, öğrencilerin sahada eğitim görmesine olanak tanıdığını belirtiyor. Kültür dersleri dışında, öğrenciler serada, tarlada ve hayvan ahırlarında uygulamalı eğitim alarak sınıf ortamından uzak bir öğrenme deneyimi yaşıyorlar. Cihan, öğrencilerin bu uygulamalar sayesinde okula keyifle geldiklerini ifade ediyor.
Cihan, okulun sunduğu ekosistem hakkında şunları aktarıyor:
- “Okulumuzda küçükbaş hayvanların gübreleriyle doğal gübreleme yapıyoruz. Tarım alanındaki öğrencilerimiz burada ürettiklerini gastronomi alanında sunuyorlar.”
- “Soğuk sıkım zeytinyağı ünitelerimizde, hem vatandaşların zeytinyağlarını sıkıyoruz hem de elde edilen pirinayı zeytinyağlı sabun olarak değerlendiriyoruz.”
- “Tarım alanında yetiştirdiğimiz tıbbi aromatik bitkiler, papatya ve lavanta gibi ürünler, sabun ve oda spreyleri gibi çeşitli ürünlere dönüşüyor.”
Bu ürünler, okulun satış büfesinden halka sunuluyor. Misafirler bu ürünleri satın aldıklarında, öğrenciler bu satışlardan elde edilen gelirle cep harçlıklarını kazanarak motivasyonlarını artırıyorlar. Cihan, öğrencilerin bu süreçte aldıkları geri dönüşlerin ve kazandıkları harçlıkların, mesleklerine olan bağlılıklarını artırdığını vurguluyor.
Doğal Ürünler Üretiminde İnovasyon
Laboratuvar Hizmetleri Alanı Şefi Fatmagül Kapaklı, yaklaşık 120 öğrencileriyle birlikte AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları yürüttüklerini belirtiyor. Kapaklı, yaptıkları analiz ve üretim uygulamalarıyla birçok doğal ürünü okulda imal ettiklerini vurguluyor.
Kapaklı, ürettikleri ürünleri şu şekilde açıklıyor:
- “Doğal zeytinyağı sabunu yapıyoruz. Bunun yanı sıra doğal papatya ürünlerimiz de mevcut.”
- “Mayıs ayında doğadan topladığımız papatyaları, bir süre beklettikten sonra yağda 15 gün kadar bekletip süzüyoruz. Daha sonra bu yağı kullanarak sabun üretiyoruz.”
- “Yaptığımız bu ürünleri, okulumuzun kafe restoran kısmındaki satış alanında sergiliyoruz.”
Laboratuvar Hizmetleri Alanı 12. sınıf öğrencisi Keremcan Akan, okul içindeki ve dışındaki çeşitli atölye çalışmalarıyla ilgili olarak, burada imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelirlerin kendilerini motive ettiğini belirtiyor. Akan, “Burada sabun, mum gibi çeşitli ürünler üretiyoruz. Çalışmalarımız iyi gidiyor, eğleniyoruz. Döner sermayeden kazandığımız ücretler de bizleri ekstra motive ediyor.” diyor.
Ayrıca, Akan, lisenin ardından biyokimya veya moleküler gibi bölümlerle lisans hayatına devam etmeyi hedeflediğini de aktarıyor.
KAYNAK: AA