Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Merkez Bankası, 2024 ve 2025 yıllarına yönelik enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncelledi. Karahan, “2026 sonunda enflasyonun yüzde 12’ye gerileyeceğini öngörüyoruz” ifadesini kullandı. TCMB Başkanı, “Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle yıllık enflasyonun ilerleyen dönemlerde istikrarlı bir şekilde düşeceğini öngörüyoruz” şeklinde bir mesaj verdi.
Faiz indirim sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Karahan, “Enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe bağlı olarak indirim döngüsü başladığında bile sıkı duruşumuzu korumayı taahhüt ediyoruz” dedi. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın sunumundan öne çıkan başlıklar ise şöyle:
- Dezenflasyon Süreci: Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve makroekonomik göstergelerin bu süreçle uyumlu bir şekilde ilerlediğini belirtti.
- İç Talep: İç talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyonu destekleyici seviyelere ulaştığını ifade etti.
- Cari İşlemler Açığı: Cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü vurguladı.
- Talep Koşulları: Talep koşullarının enflasyonu düşüşe destekleyici seviyelere yaklaştığını aktardı.
“CARİ DENGEDE OLUMLU SEYİR SÜRECEK” Dış ticaret dengesindeki iyileşmenin sürdüğünü belirten Karahan, cari açığın üçüncü çeyrekte azalmaya devam edeceğini öngördüklerini kaydetti. Cari dengede olumlu seyrin devam edeceğini vurguladı.
“AYLIK KİRA ENFLASYONU YAVAŞLAYACAK” Enflasyon beklentilerinde iyileşmenin kademeli olarak devam ettiğini ve Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü belirtti. Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak güç kaybettiğini ifade etti. Son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına dair işaretler olduğu aktarıldı.
“TALEPTEKİ ZAYIFLAMAYLA FİYAT ARTISININ GENELE YAYILIMI AZALIYOR” Sanayi sektöründeki firmaların fiyatlama davranışlarının iyileştiğini, üretici enflasyonundaki seyirin de Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) mal fiyatlarını olumlu etkileyeceğini ifade etti. Temel mallardaki fiyat artışlarının önemli ölçüde zayıfladığını belirtti.
“TL MEVDUATIN YÜZDE 56 SEVİYESİNE ULAŞTI” Sıkı para politikası duruşlarıyla beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak şekilde oluşmasını sağlamaya kararlı olduklarını dile getirdi. Sıkı parasal duruşun makroihtiyati adımlarla desteklendiğini ve finansal koşullardaki sıkılığın devam ettiğini aktardı. TL mevduatın yüzde 56 seviyesine ulaştığını, KKM payının ise yüzde 8’in altına indiğini belirtti.
YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLENDİ 2024 ve 2025 yılları için enflasyon tahminlerinin sırasıyla yüzde 44 (önceki yüzde 38) ve yüzde 21 (önceki yüzde 14) olarak yukarı yönlü güncellendiğini açıkladı. 2026 sonunda enflasyonun yüzde 12’ye gerileyeceğinin öngörüldüğünü ve enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsama göstererek istikrar kazanacağını vurguladı.
“ENFLASYON MART AYINDA YÜZDE 38’E DÜŞER” Soruları yanıtlayan Karahan, yıllık enflasyonun seyrine ilişkin olarak “Enflasyonda üst bant olan yüzde 42’ye yıl sonunda ulaşmayı hedefliyorduk, mevcut durumda ocak ayında buraya ulaşmayı bekliyoruz. Ama mart ayında 38’e ulaşacağımızı değerlendiriyoruz” dedi.
“FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ BAŞLADIĞINDA BİLE SIKI DURUŞ KORUNACAK” Mevcut faiz seviyesinin korunmasının parasal sıkılığın artması anlamına geldiğini belirten Karahan, “Önümüzdeki dönemde politika faizinin ve makroihtiyati düzenlemelerin optimal bileşimi dikkate alınarak enflasyonu patikamızla uyumlu bir şekilde düşürecek sıkılığı sağlayacağız. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe bağlı olarak indirim döngüsü başladığında bile sıkı duruşumuzu koruyacağız” şeklinde konuştu.
3. ENFLASYON RAPORU’NDA TAHMİNLER KORUNMUŞTU TCMB, yılın üçüncü Enflasyon Raporu toplantısında 2024 sonunda enflasyonun yüzde 38’e gerileyeceğini öngörmüş ve 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korumuştu.