Alaşehir’in Cennet Hurması: Bir Başarı Hikayesi
Dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz kuru üzümün yetiştiği Manisa’nın Alaşehir ilçesi, son yıllarda cennet hurması meyvesi ile de adından sıkça söz ettiriyor. Bu meyvenin tarımı, 8 yıl önce Melek Yılmaz’ın evinin balkonunda cennet hurması yetiştirmesiyle başlamış ve zamanla Alaşehir’in Kavaklıdere Mahallesi’ne yayılmıştır. Mahalledeki çiftçilerin de bu işe girmesiyle, üretim artış göstermiştir.
Geçtiğimiz yıllarda Finlandiya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Kıbrıs gibi ülkelere ihraç edilen cennet hurması, bu yıl iç piyasada talebi karşılamakta zorlanıyor. Çikolata üretiminde de kullanılan bu meyvenin, rekoltesinin bu yıl yaklaşık 350 tona ulaşması bekleniyor. Alaşehir’de üzümden sonra en çok tarımı yapılan ürün haline gelen cennet hurmasının kilogram fiyatı ise 10 Euro’dan satılmakta.
Cennet Hurmasının Özellikleri ve Üretim Süreci
Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yetiştirilen cennet hurmasının tat ve renk açısından diğer bölgelerden farklılık gösterdiğini belirten üretici Dursun Uysal, özellikle Alaşehir bölgesinin tercih edilme nedenini vurguladı. Uysal, yeğeni Melek Yılmaz tarafından başlatılan üretimin tüm mahalleye yayıldığını ifade etti.
“İç Piyasada Talepleri Karşılayamaz Hale Geldik”
Uysal, “Yaklaşık 8 yıl önce yeğenim Melek Yılmaz’ın yaklaşık 40 kilogram cennet hurmasını evinin balkonunda kurutmasıyla bu hikaye başladı. Daha sonra 40 metrekarelik bir alanda sera ile başladık. Şu an 800 metrekare alana sahip bir seramız var. Seralarda yaklaşık 70 ton cennet hurmasını kurutup pazarlayabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Finlandiya, Kıbrıs, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihracat yaptık. Ancak iç piyasada talep artınca, ihracattan ziyade iç piyasada talepleri karşılayamaz hale geldik.” dedi.
“Her Gün Ortalama 20 Kadın Çalışıyor”
Çikolata imalatında ham madde olarak kullanılmaya başlanan cennet hurması hakkında Uysal, “En önemlisi de çikolata sektöründe ham madde olarak kullanılmaya başlandı. Geçen yıl 12 ton verdiğimiz çikolata fabrikasına bu yıl 20 ton talep taahhüdü verdik. Daha ileriye götürebilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Cennet hurması sektörü bu bölge için ayrı bir gelir kaynağı oldu. Özellikle kadınlarımıza ev ekonomisine katkı sağlamak için ayrı bir iş sektörü oluşturuldu. Her gün ortalama 20 kadın çalışıyor ve bu süreç yaklaşık bir ay sürüyor.” şeklinde konuştu.
Uysal, cennet hurmasının 1947 yılında bölgeye getirildiğini ve ticari olarak büyümesinin yeğeni Melek Yılmaz’ın çabalarıyla gerçekleştiğini belirtti. “Cennet elması bölgemize 1946-47 yıllarında gelmiş. Rahmetli emekli astsubay Şerafettin, Yalova’daki astsubay okuluna giderken orada bu meyveyi görüp 10 ağaç getiriyor. Onları eşine dostuna dağıtıyor. 1980 yılına kadar bu şekilde birer ikişer ağaçla çevreye yayılıyor. 1980 yılından bu yana bölgemizde bin dönüme ulaştı. Geçen yıl rekolte 250 ton civarındaydı, bu yıl ise 300-350 ton arasında bekliyoruz. Yeğenim Melek Hanım’ın balkonunda kuruttuğu elma ile dünya çapında sesimiz duyuldu.” diye ekledi.