ABD basınında yer alan haberlere göre, Boeing ile Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası arasında, yaklaşık 33 bin üye için önemli bir geçici anlaşma sağlandı. Bu anlaşma, işçilerin ücretleri, sağlık hizmetleri ve iş güvenliği konularında yapılan müzakerelerin sonucunda ortaya çıktı. Yeni sözleşme ile işçilerin ücretleri, dört yıl boyunca yüzde 33 oranında artacak. Ancak, bu artış, sendikanın müzakereler sırasında talep ettiği yüzde 40’lık orandan daha düşük kalmıştır.
İşçiler, 12 Eylül tarihinde Washington ve Güney Carolina eyaletlerinde, Boeing ile sendika arasında varılan bu geçici anlaşmayı oylamak üzere bir araya gelecekler. Eğer sözleşme kabul edilmezse, işçilerin greve gitme olasılığı gündeme gelebilir. Bu durumda, Boeing’in zaten zor zamanlar geçirdiği göz önüne alındığında, olası bir grev şirketin mali durumunu daha da olumsuz etkileyebilir. Boeing, bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 1,44 milyar dolar net zarar açıklamış ve gelirinde yüzde 14,6 oranında bir düşüş bildirmiştir.
2008’DEKİ GREVİN MALİ ETKİLERİ
Boeing’in 1995’teki 10 haftalık grevden bu yana en uzun süren grevi, 2008 yılında yaşanmıştır. Bu sekiz haftalık grev, şirkete ertelenmiş gelir olarak günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştur. Şirketin, 2008’deki duruma göre çok daha kötü bir mali durumda olduğu ifade edilmektedir.
Boeing, en çok satan uçağı olan 737 Max tipi yolcu uçaklarının 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’daki kazalarının ardından büyük kayıplar yaşamıştır. Şirket, bu süreçte toplamda 27 milyar dolar kaybetmiştir. Gelirleri azalmış ve borçları artmış olsa da Boeing’in, 500 milyar dolardan fazla değer biçilen önemli bir sipariş birikimine sahip olduğu vurgulanmaktadır.