Delaware İflas Mahkemesine Başvuru ve İddialar
Delaware iflas mahkemesine yapılan son başvuruda, kripto para borsası Binance ve CEO’su Changpeng Zhao ile diğer yöneticilerin, şirket içerisindeki yatırımlarından çıkarak hisselerini geri sattıkları işlemin “hileli” olduğu öne sürüldü. Davada, Temmuz 2021 tarihli bir anlaşma çerçevesinde, davalıların FTX’teki hisselerini 1,76 milyar dolar değerindeki “kripto token”lar karşılığında geri sattıkları iddia ediliyor.
Bu hisse geri alım işleminin, FTX’e bağlı olan Alameda Research tarafından finanse edildiği belirtiliyor. Ancak, davada dikkat çeken bir detay olarak, Alameda’nın hisse geri alım sürecinde iflas aşamasında bulunduğu ve bu nedenle işlemi finanse edecek mali güce sahip olmadığı ifade ediliyor.
FTX’in İflası ve Bankman-Fried’ın Süreci
FTX, Kasım 2022’de iflas etmişti. Kripto para borsası FTX, iflas sürecinin ardından CEO’su Sam Bankman-Fried’ın istifasını açıklamıştı. Bankman-Fried, Aralık 2022’de ABD’nin suçlamaları sonucu Bahamalar’da gözaltına alınmış ve ABD’ye 21 Aralık 2022’de teslim edilmiştir. Duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılan Bankman-Fried, kendisine yöneltilen “dolandırıcılık” suçlamalarını reddetmiştir.
Bankman-Fried, hatalar yaptığını kabul etmekle birlikte, hiçbir zaman fon çalmayı amaçlamadığını savunmuştur. Ancak, tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle kefaleti iptal edilerek Brooklyn’deki bir cezaevine gönderilmiştir. Mart ayında dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanan Bankman-Fried, 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.
Özetle
- Delaware iflas mahkemesinde hileli işlemler iddiası.
- FTX’teki hisse geri alımı Alameda Research tarafından finanse edildi.
- FTX, Kasım 2022’de iflas etti.
- Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamalarını reddetti.
- 25 yıl hapis cezası aldı.
KAYNAK: AA