Dolar/TL’nin Yatay Seyri ve Gelecek Tahminleri

Dolar/TL’deki Yatay Pozitif Seyir

Dolar/TL, uzun bir süredir yatay pozitif bir seyir izliyor. 34 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlarken, zaman zaman 33’lü seviyelere doğru sarkmalar da gözlemleniyor. Geçtiğimiz dönemde yatırımcıların Carry Trade işlemleriyle birlikte yurt içinde döviz akışı hızlanmış ve bu durum kurlar üzerinde baskı yaratmıştı. İç piyasada artan döviz talebini karşılamak üzere Merkez Bankası, rezervlerini rekor seviyelere taşımaya devam ediyor.

ABD’li Dev Bankadan Dolar Tahmini

ABD merkezli büyük banka Morgan Stanley, dolar kuru için 2024 yıl sonu tahminini 36 seviyeleri olarak belirlerken, 2025 sonuna ilişkin tahminini ise 43 seviyeleri olarak korudu. Peki, yıl sonu için öngörülen bu seviyeler tutar mı? İlerleyen süreçte dolar/TL’de bir gevşeme yaşanabilir mi? 37 liranın üzerine çıkan euro için beklentiler neler?

Doların Yatay Seyrinin Nedenleri

Ekonomist Hikmet Baydar, konu hakkında milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulundu: “Son zamanlarda yurt dışından gelen yatırımcılar yaklaşık 100 milyar dolar civarında bir para girişi sağladı. Ancak Merkez Bankası’nın pozisyonunu düzeltmesi nedeniyle bu para TCMB tarafından alındığı için dövizde belki de 30 seviyelerinin altına kadar olması gereken düşüş gerçekleşmedi.” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de benzer bir açıklamada bulunarak, “Biz almasaydık, dolar 20’li seviyelere düşerdi.” dedi. Dolar/TL’nin yatayda kalmasının arkasındaki ana sebep, kamu döviz alımlarıdır. Aksi halde dolar ciddi bir düşüş gösterebilirdi.

Gevşeme İhtimali ve Yatırımcı Görüşleri

Baydar, “Carry Trade” eğiliminin devam etmesi durumunda dövizde aşağı yönlü baskının süreceğini düşünüyor. Ayrıca, olası not artırımlarının para giriş hızını artırabileceği yönündeki beklentileri değerlendirerek, gevşeme ihtimalini daha yüksek gördüğünü ifade etti.

“Yabancı yatırımcılar mevcut faiz seviyelerinde Türkiye pozisyonlarını önemli ölçüde azaltma eğiliminde değiller. Enflasyon hedefleri ve mevcut faiz oranları, bu piyasalarda ciddi bir kar potansiyeli sunmaktadır.” diye ekledi. Yabancı yatırımcılar pozisyon değişikliği yapabilse de TL pozisyonlarında önemli bir değişim söz konusu değil.

Gözler Faiz İndiriminde ve Orta Doğu Gelişmelerinde

Orta Doğu’daki savaş ve yayılma riski, doları zayıflatmakta ve altına geçişi teşvik etmektedir. Zayıflayan bir dolar, ABD’de enflasyon riski oluşturuyor. Ancak, mali sistemin zayıflaması ve yüksek faiz oranlarının daha fazla tolere edilebilir olmaması, Fed’i faiz indirimine zorlayabilir. Dolar/TL, jeopolitik risklere rağmen yükselemiyor; ayrıca, bu risklerin sona ermesi durumunda düşüşü tetikleyebilir. Fed faiz indirim beklentisi, TL’de pozisyon almayı daha cazip hale getirecektir.

Dolar/TL İçin Yeni Tahminler

Dolar/TL yıl sonunda 37 seviyelerinde bile olmayabilir. Not artırımı ve Bakan Mehmet Şimşek’in yabancı kurumlarla bir araya gelmesi, beklentilerin altında bir kur oluşumunu tetikleyebilir. Eğer not artırımı gerçekleşirse, dolar/TL mevcut fiyatın altında kapanış yapabilir. Euro/TL de dolar kuruna benzer bir hareket sergileyecektir, ancak euro/dolar paritesindeki hareketler belirleyici olacaktır. Şu anda paritede yön aşağı olduğundan, euro/TL, dolar/TL’ye göre daha güçlü bir performans sergileyebilir. Morgan Stanley’in tahmini, aşağı yönlü baskıyı teyit ediyor. Ben de mevcut seviyelerin fazla değişmeyeceğini düşünüyorum.

KAYNAK: VATAN

Manşet

Arnavutköy Camisi İmansız Kaldı

Arnavutköy Camisi, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan mistik bir yapıdır. Ancak, imansız kalması, toplumsal değerlerimiz ve inançlarımız üzerine düşündürücü sorular ortaya çıkarıyor. Bu içerikte, caminin geçmişi ve anlamı üzerinde duruyoruz. […]

Manşet

Acılı Anne İsa’yı Arıyor

“Acılı Anne İsa’yı Arıyor” başlıklı bu içerikte, kayıp bir evladın peşindeki annenin duygusal yolculuğu, umutları ve mücadeleleri anlatılıyor. Aşk, kayıp ve özlem dolu bu hikaye, okurları derinden etkileyerek düşündürüyor. […]