Giresun Üniversitesi Fındık Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayında başlatılan “Modern Fındık Yetiştiriciliği, Sertifikalı Temel Eğitim” projesinin kapsamını anlattı. Bu proje çerçevesinde, üreticilere ilk etapta budama, gübre kullanımı, tarım sigortasının önemi, hasat, harman ve depolama süreçlerini kapsayan 5 günlük eğitim programı verildiğini belirtti.
Turan, fındık tarımında bir yıllık süreç içerisinde belirli dönemlerde çiftçilere eğitim verilmesinin planlandığını ifade ederek, “Giresun’un fındık üretimi yapılan ilçelerinin köylerinde eğitim programına başladık. Çiftçilerimizin fındıkta kültürel uygulamalar konusunda eksiklikleri var. Hedefimiz, bu eksiklikleri gidermek ve fındıkta yaşanan sorunların çözümünü sağlamakla birlikte kalite ve verimi artırmaktır.” dedi.
Modern Tarım Teknikleri Üzerine Değerlendirmeler
Turan, yörede fındık tarımının modern tekniklerle yeterince uygulanmadığını vurgulayarak, “Son dönemlerde kahverengi kokarca zararlısından kaynaklanan sorunlar, ilaçlamada, ilaç zamanını belirlemede ve ilaç dozunu ayarlamada ciddi eksikliklerin olduğunu ortaya koydu. Çalışmalarımız bu eksikliklerin giderilmesine yönelik.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Ayrıca, budama konusunda da önemli eksiklikler bulunduğunu belirten Turan, “Hangi dalın kesileceği, ocak içinin nasıl açılacağı gibi konularda çiftçilerimiz geleneksel yöntemlere bağlı kalıyor.” ifadesini kullandı.
Hedef: Tüm Köylere Ulaşmak
Giresun’da fındık tarımı yapılan tüm köylere ulaşmayı amaçladıklarını dile getiren Turan, “Projemize büyük önem veriyoruz. Hedefimiz her köye ve her bahçeye ulaşmak. İlk etapta 40 kişilik bir kontenjan belirlemiştik fakat yoğun taleple karşılaştık ve katılımın daha fazla olduğunu gözlemledik. Tarım takvimi sürecinde eğitimlerimiz devam edecek.” dedi.
Turan, bu dönemde gübreleme eğitimi verdiklerini belirterek, “Kış ayları fosfor ve potasyumlu gübrelerin uygulanacağı dönemlerdir. Aynı zamanda bu dönem fındıkta budama da yapılmaktadır. Yine budama eğitimleri veriyoruz. Tarım takvimini takip ederek, hangi dönemde hangi kültürel uygulamanın yapılacağına yönelik eğitimler gerçekleştirilecektir.” diye ekledi.
KAYNAK: AA