Küresel E-İhracat Zirvesi: Türkiye’nin E-ihracat Potansiyeli ve Trendyol’un Stratejileri

Küresel E-İhracat Zirvesi: Bugün ve Gelecek

Küresel ticarette kritik bir rol oynayan e-ihracatın bugünü ve geleceği, 4-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen IGEXX Küresel E-İhracat Zirvesi’nde kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Zirveye, dünya genelinden ve Türkiye’den birçok fikir lideri ve trend belirleyici katılıyor. Zirvenin önemli konuşmacılarından biri de Trendyol CEO’su Erdem İnan oldu. İlk gün düzenlenen “E-ihracatın Geleceği: Türk Pazaryerlerinden İçgörüler” başlıklı panelde İnan, katılımcılara Trendyol’un e-ihracata yönelik stratejilerini, yerli işletmeleri dijitalleştiren mikro ihracat çözümlerini ve bu çözümlerle Trendyol satıcılarının elde ettiği başarıları aktardı. İnan, Türkiye’nin e-ihracat alanındaki potansiyelini yerli işletmelerle birlikte en üst düzeye taşımak istediklerini vurguladı. Ayrıca, Trendyol’un yerli işletmelerin küresel ticaretteki rekabet gücünü artıran dönüşüm sürecine dair çalışmalarını da katılımcılarla paylaştı.

“Made in Türkiye” Ürünlerle Büyüme Hedefi

IGEXX Küresel E-İhracat Zirvesi’nde yer alan panelde konuşan İnan, Türkiye’nin kaliteli üreticileri, markaları, tedarikçileri ve geniş lojistik ağı ile birlikte sahip olduğu coğrafi avantajın e-ihracat açısından büyük bir potansiyel sunduğunu belirtti. Bu potansiyele olan inancını dile getiren İnan, panelde şunları söyledi:

  • “Trendyol’un merkezinde Türk markaları ve üreticileri yer alıyor. Bu iş modelimiz, bizi sektördeki diğer oyunculardan ayıran en önemli unsurlardan biri.”
  • “Platformumuz üzerinden gerçekleştirilen ihracata konu olan ürünlerin %98’i Türkiye’de üretilen yerli imalat ürünlerden oluşuyor. ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünlerimizle hem yurtiçinde hem yurtdışında büyüme hedefimiz, bizi rekabette öne çıkarıyor.”

E-Ticaretin Şampiyonlar Ligi

Türk işletmelerinin uluslararası arenada daha rekabetçi olmasını sağlamak için yurtdışı pazarlarına yönelik yoğunlaşan İnan, Trendyol’un Almanya, Azerbaycan, Körfez ve Doğu Avrupa pazarlarında önemli başarılara imza attığını dile getirdi. Yerli işletmelerin bu ülkelerdeki satış performanslarının sürekli olarak arttığını belirten İnan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

  • “E-ihracat odaklı mikro ihracat çözümlerimiz ile Mayıs 2023’ten bu yana 90 binden fazla satıcıyı ihracatçı haline getirdik.”
  • “Uluslararası aktif müşteri sayımız 6.5 milyonun üzerine çıktı. Trendyol ile yerli işletmeler, 80 milyonun üzerinde ürünü yurtdışı pazarlarla buluşturdu.”
  • “2023 yılı itibarıyla satıcılarımız toplamda 2 milyar dolarlık ihracat hacmi yarattı. Geçtiğimiz yıl, Trendyol aracılığıyla yerli işletmelerimiz e-ihracatta önemli bir performansa imza attı.”
  • “Dijitalleşme sürecinde e-ihracatçı olmalarına katkı sağladığımız işletmeler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ‘Türkiye’de e-ihracatın şampiyonu’ olarak ödüllendirildi. Bu yıl sonu için hedefimiz ise e-ihracat hacminde 3 milyar dolar.”

İnan, küresel ticarete büyük katkı sağlayan e-ticaret platformları arasındaki rekabetin yakın gelecekte daha da artacağını ve Türkiye’de doğmuş, Türkiye’de büyümüş bir şirket olarak Trendyol’u yerli işletmelerle birlikte bu şampiyonlar ligine, dünyanın en iyi oyuncuları arasına dahil etmek istediklerini sözlerine ekledi.