Motorcu Dostu Bariyer Uygulamaları ile Güvenli Sürüş
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğundaki yol ağında gerçekleştirilen motorcu dostu bariyer uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bu sistemlerin, motosiklet kullanıcılarının oto korkuluklarla çarpışması durumunda kaza şiddetini azaltmayı amaçladığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, “Motorcu dostu bariyer uygulaması ile iki teker üzerinde seyahat eden motosiklet sürücülerimiz için yollarda daha güvenli bir sürüş ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğundaki yollarda trafik kaza tespit tutanaklarını inceleyerek, motosiklet kazalarının yoğunlaştığı bölgelerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık.” dedi.
Devlet ve İl Yollarında Ciddi İlerleme
Devlet ve il yollarında yapılan bariyer uygulamaları hakkında detaylı bilgi veren Bakan Uraloğlu, motorcu dostu bariyer uygulamasının ilk olarak Antalya’da başlatıldığını, burada 18,3 kilometre bariyer montajı gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, İstanbul, Muğla, Çanakkale, Bolu, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Hatay, Samsun, Amasya, Sinop, İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Bilecik, Ordu, Çorum ve Tokat illerinde toplam 134,6 kilometre bariyer montajının tamamlandığını ifade etti.
Otoyollarda Motorcu Dostu Bariyer Uygulamaları
Bakan Uraloğlu, motosiklet dostu bariyerlerin standart bariyerlere göre çarpma anında motosiklet sürücüsünün ciddi yaralanmalarının ve hatta hayat kaybı riskinin azaltılmasına katkı sağladığını vurgulayarak, “Ankara’daki otoyollarda 3,9 kilometre motorcu dostu bariyer mevcut. Bursa, İstanbul, Mersin, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Çanakkale gibi illerde ise otoyol ağımızda toplam 42,4 kilometre motorcu dostu bariyer bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
2024 Hedefleri ve Motosiklet Kullanımı
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıtların %17,7’sinin motosikletlerden oluştuğunu ve yollarda yaklaşık 5 milyon motosikletin bulunduğunu belirtti. 2023 yılında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında motosikletlerin kazaya karışan taşıtlar arasında ikinci sırada yer aldığını vurguladı. Uraloğlu, “Kazalarda hayatını kaybeden sürücüler arasında da motosiklet sürücüleri ikinci sırada. Bu verileri göz önünde bulundurarak motosiklet kazaları kaynaklı kayıp ve hasarları en aza indirmek için etkili çözümler geliştirmek zorundayız. 2024 yılı sonuna kadar, Ankara, Mersin, Muğla, İzmir, Aydın, Bolu ve Düzce illeri dahil olmak üzere toplam 20 kilometre motorcu dostu bariyer montajı yapmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: HABER7