Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Raporu
Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayımlanan son raporda, eylül ayında yaşanan birkaç günlük soğuk hava dalgasının, özellikle konut ve ticari sektörler üzerindeki etkisi vurgulanmıştır. Bu durum, hava şartlarının gaz talebine olan etkisinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Raporda, bu kış için kesin hava tahminleri yapmanın “çok erken” olduğu belirtilirken, “İlk göstergeler, Batı ve Orta Avrupa’nın La Nina’nın etkisiyle geçen yıla göre daha soğuk havalardan etkilenme ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.” ifadesine yer verilmiştir.
Rapor, küresel gaz piyasasının yeniden sıkılaştığını ve Asya’dan gelen talebin piyasalarda önemli bir toparlanmaya yol açtığını kaydetmektedir. Ayrıca, doğal gaz fiyatlarının arz kısıtlamaları ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için artan rekabet nedeniyle yılın üçüncü çeyreğinde yükseldiği vurgulanmıştır. Norveç’ten boru hattı yoluyla gelen gaz kesintileri nedeniyle Avrupa’daki üretimin bir miktar düştüğü ve bu durumun gaz fiyatlarını yüksek seviyelerde tuttuğu bilgisi paylaşılmıştır.
Mevcut fiyat artışının en önemli nedenlerinden birinin küresel LNG piyasasının daralması olduğu belirtilirken, özellikle Çin, Hindistan ve Japonya’dan gelen güçlü talepler doğrultusunda Asya’nın LNG ithalatının yaz boyunca artış gösterdiği ifade edilmektedir. Raporda, kış mevsimine girerken Avrupa’nın sıkışık gaz durumunun daha soğuk hava koşulları nedeniyle kötüleşebileceği ve bu durumun kırılganlığına dikkat çekilmektedir.
La Nina’nın daha soğuk koşullar getirebileceği uyarısına yer verilen raporda, bunun, özellikle önceki iki ılıman kışın ardından ısınma talebini artırabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, “Avrupa’nın doğal gaz talebinin bu kış ılıman geçmesi halinde geçen yıla göre 8 ila 10 milyar metreküp, soğuk bir kış yaşanması durumunda ise en az 20-25 milyar metreküp artması beklenmektedir.” ifadesi yer almaktadır.
Verilere göre, Avrupa’nın doğal gaz tüketimi aşağıdaki gibidir:
- 2019: 550 milyar metreküp
- 2020: 534 milyar metreküp
- 2021: 553 milyar metreküp
- 2022: 496 milyar metreküp
- 2023: 465 milyar metreküp
KAYNAK: AA