Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan E-Ticaret Açıklamaları
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye’de sürekli olarak büyüyen e-ticaret sektörünün, Kovid-19 pandemisinin etkisiyle rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. İnternet teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, lojistik ve finansal hizmetlerdeki iyileştirmeler sayesinde e-ticaretin dünya ticaretindeki payının her yıl önemli ölçüde arttığını belirten Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.
Bolat, “Bu hacmin 2024’te 6,3 trilyon doları, 2027’de ise 8 trilyon doları aşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise e-ticaret hacmi geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaşmışken, bu yıl 3,4 trilyon lira olması beklenmektedir.” dedi.
E-Ticaret Düzenlemeleri ve Güvenlik Önlemleri
E-ticaret sektöründe rekabeti bozucu faaliyetleri engellemek, tüketicilerin refah kaybını önlemek ve çok oyunculu bir pazar yapısı oluşturmak amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını belirten Bolat, bu düzenlemelere ilişkin detaylı bilgiler sundu.
“ETAHS’lere Hukuka Aykırı İçeriklerin Kaldırılması Yükümlülüğü Getirildi”
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da 2022 yılında önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatan Bolat, daha güvenli ve şeffaf bir e-ticaret ortamı sağlamak için elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) bazı yükümlülükler getirildiğini ifade etti. Bu yükümlülükler arasında, işletmelerin ticaret unvanı, işletme adı, tescilli marka adı, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası ve vergi kimlik numarası gibi tanıtıcı bilgilerini doğrulama zorunluluğu bulunmaktadır.
Bolat, ayrıca ETAHS’lere hukuka aykırı içeriklerin yayımdan kaldırılması ve ilgili kamu kurumlarına bildirilmesi yükümlülüğünün getirildiğini belirtti. “Yazılı veya elektronik ortamda önceden olumlu irade beyanı alınmadan tescilli markalardan oluşan anahtar kelimelere arama motorlarında reklam verilmesi engellendi. Bu sayede, özellikle kamuoyunda bilinirliği yüksek olan firmaların alan adlarının taklit edilmesinin önüne geçilmiştir.” diye ekledi.
Bakan Bolat, e-ticarette güvenlik ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Güven Damgası Sistemi’nin oluşturulduğunu hatırlatarak, Güven Damgası alan işletmelere ilişkin bilgilere “www.guvendamgasi.org.tr” adresinden ulaşılabileceğini açıkladı.
Kampanya ve İndirimler Konusunda Dikkatli Olunmalı
Kurallara aykırı hareket eden firmalara gerekli cezaların uygulanacağını vurgulayan Bolat, “E-ticaret sektöründe birçok kampanyanın bir arada bulunduğu kasım ayında, vatandaşlarımızın dolandırılmaması için e-ticaret siteleri tarafından yapılan indirimleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımızın, vakit kaybetmeden Bakanlığımızın ‘https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi‘ internet adresi üzerinden şikayetlerini iletmeleri halinde gereği hemen yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
Bolat, ayrıca vatandaşların internetten alışveriş yaparken dikkatli olmalarını, özellikle sitenin “domain adresinin” eşleşip eşleşmediğine özen göstermelerini önerdi. Güvenli ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi ve ürünle ilgili kullanıcı yorumlarının incelenmesinin vatandaşlara fayda sağlayacağını belirtti.
- Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olunmalı.
- Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceği unutulmamalıdır.
- E-ticaret hayatı kolaylaştıran bir yöntem olsa da bazı riskler içermektedir.
Olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde, öncelikle ürünün satın alındığı e-ticaret pazar yeri veya e-ticaret sitesiyle iletişime geçilmesi gerektiğini söyleyen Bolat, “Herhangi bir çözüm bulunamazsa, tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerine başvurulabilir. Ayrıca, dolandırıcılık şüphesi bulunması durumunda cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabilir. Ödeme kredi kartı veya banka kartıyla yapıldıysa, ilgili bankayla iletişime geçilerek işlem itirazı yapılabilir.” dedi.
Bolat, denetim programına alınan firmaların mesafeli satış ve uygulamalarına, ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde idari para cezası uygulandığını, mevzuata aykırı durumlarda internet sitesi hakkında erişim engeli talep edilebileceğini belirtti. Bu yılın 9 ayında Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde, mesafeli satış faaliyetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olduğu tespit edilen 54 firma için toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandığını söyledi.
KAYNAK: AA