Türkiye’nin Kaçakçılıkla Mücadele Stratejisi
AA muhabirinin 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nden derlediği bilgilere göre, Türkiye, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürerek, gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önlemek için çeşitli tedbirler almayı hedefliyor. Bu kapsamda, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak ve gümrük alanlarında asayişin sağlanması amacıyla giriş-çıkışların her türlü suistimale karşı denetim altında tutulması planlanmaktadır.
Yerli Üretim ve Teknolojik Yeniliklere Odaklanılacak
Mevzuatın ve sistemlerin amacının dışında kullanımını önlemek için denetim ve izleme mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda, Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) gibi yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek teknolojiye sahip sistemlerin entegrasyonu geliştirilerek, gümrük kaçakçılığına karşı mücadelede daha etkili olunması amaçlanıyor. Ayrıca, dedektör köpek ve idarecilerinin sayısının artırılması ve dünya standartlarında eğitime tabi tutulması için uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliğine devam edilmesi planlanmaktadır.
Uzun vadede, kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik sistemlerin yerli üretimine ağırlık verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu çerçevede, MİLTAR-III Projesi kapsamında 2025-2027 döneminde yarı sabit, gezgin ve hayalet sistemlerle birlikte hibrit teknolojili tarama sistemlerinin üretilmesi, yapay zeka ve görüntü paylaşım ağı yazılımlarının geliştirilmesi, hızlandırıcı ve dedektörlerin de yerli olarak üretilmesi hedeflenmektedir.
Yıllık Denetimlerin Artırılması Planlanıyor
Bu hedefler doğrultusunda gümrük sahalarında, hızlı aramada etkili görev üstlenen dedektör köpek sayısının, geçen yıl 245 iken bu yılın sonunda 255’e çıkarılması planlanmaktadır. Ayrıca, kaçak eşya bazında uzmanlaşmış veri analiz ekiplerinin sayısının yıl sonunda 33’e, 2025’te ise 36’ya ulaşması öngörülmektedir. Yasa dışı faaliyetlerin tespiti ve önlenmesine yönelik teknik sistem ve ekipman sayısının ise yıl sonunda 2 bin 132 olması bekleniyor. Bu sayının gelecek yıl 2 bin 150’ye çıkartılması hedefleniyor.
Denetimlere ağırlık vererek bu süreçleri daha etkin hale getirmek amaçlanıyor. 2023’te 492 yıllık denetim gerçekleştirilirken, bu sayının 2024 sonunda 3 bin 700’e ulaşması planlanmaktadır. 2025’te ise yıllık 3 bin 800 denetimin yapılması öngörülmektedir. Söz konusu hedeflere ulaşmak için 2024 yılının bütçesinden 6 milyar 407 milyon 209 bin 562 lira kaynak ayrılması kararlaştırılmıştır.
KAYNAK: AA