Türkiye’nin Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye’de geçtiğimiz yıl toplamda 1 milyon 520 bin ton zeytin ve 422 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. Aynı dönemde zeytinyağı ihracatı ise 182 bin ton olarak kayıtlara geçti. İspanya ve İtalya gibi ülkelerde zeytinyağı üretiminin yüzde 20 oranında azaldığı bir sezonda, Türkiye’nin üretimindeki artış dikkat çekti. 2022/2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik getirilen bazı kısıtlamaların bu yıl kaldırılması, üreticiler için son derece memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirildi. Bu olumlu gelişmeler, Türk zeytinyağı üreticilerinin 2024/2025 sezonundaki üretim ve ihracat beklentilerini bir önceki sezona göre artırmalarına neden oldu.
Umut Verici Bir Sezon
Nova Vera markasının kurucusu ve zeytinyağı üreticisi Bahar Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin azlığı ve kalite düşüklüğü nedeniyle bir önceki sezonun üreticiler açısından zorlu geçtiğini ifade etti. Alan, bu yıl zeytin hasat dönemine erken başladıklarını belirterek, “Bu sene ağaçlar oldukça bakımlı ve ürün kalitesi yüksek, asit oranları düşük. Zeytin sineği gibi bir problem de yaşamıyoruz. Tüm bu gelişmelerle 2024/2025 sezonu zeytinyağı üreticileri için umut verici bir dönem olacak. Biz de bu sezon 180 ton zeytinyağı üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye’ye Özgü Zeytin Çeşitleri
Alan, Türkiye’de üretim yaptıkları Ege Bölgesi’nde Ayvalık, Memecik, Tirilye ve Yamalak sarısı olmak üzere dört zeytin çeşidi işlediklerini belirtti. Türkiye’ye özgü 98 zeytin çeşidi bulunduğunu vurgulayan Alan, “Bu yerel çeşitler milli bir değer taşımaktadır ve biz de bunları işlemeye özen gösteriyoruz. Biyoçeşitliliğimizi korumak işimizin bir diğer önemli parçası. Bu nedenle, yabancı çeşitler yerine Türkiye’ye özgü çeşitleri tercih ediyoruz. Bu tür ürünleri yurt dışındaki yarışmalara göndererek hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda daha iyi tanınmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Tarımda Güçlü Bir Ülke
Alan, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Almanya ve Avrupa’nın kuzey ülkelerine zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdiklerini, yakın dönemde hedef pazarlarının ise İngiltere olduğunu bildirdi. Türk zeytinyağının son on yılda büyük bir aşama kaydettiğine dikkat çeken Alan, “Türkiye tarım alanında oldukça güçlü bir ülke. Bu gücünü pazarlamayla birleştirirse, çok daha katma değerli ürünler satabiliriz.” dedi.
Alan, zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasının toptan satış yapan üreticiler açısından önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. Zeytinyağı üreticilerinin beklentilerine değinen Alan, “Bazı ülkelerde devlet teşvikleri oldukça yüksek. Ülkemizde de teşvikler mevcut, ancak bunların gözden geçirilmesi ve ekonomik şartlara göre revize edilmesi gerekiyor. Tüm bunlar gerçekleştiğinde, Türkiye’nin zeytinyağı alanında uluslararası alanda sınıf atlaması mümkün.” diye ekledi.
İyi Zeytinyağının Kriterleri
Alan, son günlerde gündeme gelen taklit ve tağşiş ürünler konusuna değinerek, zeytinyağının tağşişinin en sık yapılan hilelerden biri olduğunu vurguladı. Taklit ve tağşişin analizlerle anlaşılabileceğini belirten Alan, tüketicilerin zeytinyağı alırken tadına ve kokusuna dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.
Alan, iyi zeytinyağında renk unsurunun bir kriter olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
- İyi bir zeytinyağının tadında meyvemsilik olmalıdır.
- Kokladığınızda taze bir aroma vermelidir.
- Pastel boya veya peynir gibi kokan zeytinyağları kusurludur ve bayatlamış demektir.
- Zeytinyağında renk, kalite göstergesi değildir; yeşil renk vermek için boyalar kullanılabilir.
- Pazarlarda satılan, etiketsiz ürünlerden uzak durulması önemlidir.
KAYNAK: AA