Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan IRF Dünya Kongresi’nde Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan IRF Dünya Kongresi Açılışında Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi Açılışında Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1948 yılından bu yana sürdürülebilir hareketlilik sağlayan yolların ve yol ağlarının geliştirilmesi için çalışan Uluslararası Yol Vakfı (IRF) Dünya Kongresi’nin açılışında önemli mesajlar verdi. Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak Yollar Türk Milli Komitesi aracılığıyla 1991 yılından beri bu prestijli organizasyonun bir parçası olmaktan duyduğu gururu dile getirirken, kongrenin bu yılki temasının “Hareketliliği Güçlendirmek için Bağlanıyoruz: Herkes için Sürdürülebilir Bir Geleceğin Sağlayıcısı Olarak Yollar” olduğunu belirtti.

Uraloğlu, bu kongrede mobilite, dijitalleşme, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm gibi konuların tüm yönleriyle ele alınacağını ve ortak aklın çözümleriyle sektöre önemli katkılar sağlanacağını vurguladı.

Ülkemiz Mega Projeleri Hayata Geçirmiş ve Yenilerine de Devam Etmektedir

Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik konumunun, Orta Koridor’un gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Ülkemiz, Orta Koridor’un geliştirilmesi çerçevesinde hayata geçirilen mega projelerle fark yaratmaktadır. 2017’de faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi projelerle bu alanda önemli adımlar attık.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi'nde Önemli Açıklamalar

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Geçecek Demiryolu Projesine Yoğun İlgi

Kalkınma Yolu Projesi’nin Avrupa ülkeleri için de büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “Bu projeyle Irak’taki FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her noktasına kesintisiz ulaşım sağlayacağız. 2030’da tamamlanması planlanan bu projemiz, FAV Limanı’ndan Türkiye’ye kadar uzanan yaklaşık bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşasını kapsamaktadır.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi'nde Önemli Açıklamalar

Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu projesine uluslararası kredi kuruluşlarının büyük bir ilgi gösterdiğini ve özellikle Dünya Bankası’nın projeye yakın ilgi gösterdiğini belirtti. 2025 yılının başlarında projenin yapım sürecine başlanması için somut adımlar atılacağını duyurdu.

81 İlin 77’si Bölünmüş Yollarla Bağlı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin çok modlu taşımacılık altyapısını geliştirdiğini ifade eden Uraloğlu, “Ülkemizi yüksek standartlı yol ağıyla donatmış bulunuyoruz. Bugün toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşmakta ve 81 ilimizin 77’si, bu yollarla birbirine bağlıdır.” dedi.

Yıllık Toplam 197 Milyar 492 Milyon Lira Ekonomik Fayda Sağlıyoruz

Bölünmüş yolların, Türkiye ekonomisine sağladığı katkılara da değinen Uraloğlu, “Bölünmüş yollarımız, yıllık 739 milyon saat zaman ve yaklaşık 2 milyar 437 milyon litre akaryakıt tasarrufu sağlıyor. Seyahat sürelerindeki kısalmalar ile birlikte yıllık toplam 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda elde ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Sürdürülebilir ve Etkin Bir Hareketlilik Ekosistemi Oluşturmayı Hedefliyoruz

Karayolu sektörünün karbon emisyonlarının büyük bir kısmından sorumlu olduğunu belirten Uraloğlu, “Karayolu taşımacılığında iklim değişikliği ile mücadele kapsamında dönüşümlerin merkezinde yer alması gerektiğini vurguluyoruz. Emisyonu azaltmak için sürdürülebilir ulaşım modlarına geçişi destekliyoruz.” dedi.

Demiryolu Ağını 2053’te 28 Bin 600 Kilometreye Çıkarmayı Hedefliyoruz

Uraloğlu, 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için karayolu yolcu ve yük taşımacılığı payını azaltmayı, demiryolu yük taşımacılığını ise artırmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, demiryolu ağının 2023’te 13 bin 919 kilometre, 2028’de 17 bin 287 kilometre ve 2053’te 28 bin 600 kilometreye ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

Bölünmüş Yollarımız Sayesinde Egzoz Emisyonlarını 5,27 Milyon Ton Azalttık

Uraloğlu, “Bölünmüş yollar sayesinde motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarını yıllık yaklaşık 5,27 milyon ton azaltmayı başardık. Sürdürülebilir, Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’mızla çevre dostu ulaşım çözümlerini teşvik ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hareketliliğin Geleceği Otonom, Elektrikli ve Sürdürülebilir Olmaktan Geçiyor

Bakan Uraloğlu, elektrikli araçların Türkiye’de yaygınlaşması için gereken alt yapının oluşturulması için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. “Hareketliliğin geleceğinin otonom, elektrikli ve sürdürülebilir olacağına inanıyoruz. Bu dönüşüm hızla ilerlemekte, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik projelerimizi de sürdürüyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi'nde Önemli Açıklamalar

Ulaştırma Sektöründeki Yenilikleri Bir Plan Dahilinde Bakanlık Olarak Hayata Geçirmekteyiz

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin (AUS) geliştirilmesinin önemine değinerek, “AUS, trafik güvenliğini artırma ve yol kullanıcıları ile iletişimi sağlamak için kritik bir rol oynuyor. Ülke genelinde otoyol, devlet ve il yollarında binlerce kamera ve sinyalizasyon sistemi kurarak, ulaşım sistemimizi daha akıllı hale getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Fiber Optik Kablo Altyapısı 15 Bin Kilometreye Çıkacak

AUS kapsamında ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi için 7 bin 756 kilometrelik fiber optik kablo altyapısı tesis ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, bu uzunluğu ilk etapta 15 bin kilometreye çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi'nde Önemli Açıklamalar

Bu Senenin Sonunda Dış Hatlardaki Uçuş Nokta Sayımızı 349’a Çıkaracağız

Havacılık sektöründe Türkiye’yi küresel bir merkez haline getirdiklerini belirten Uraloğlu, “İç hatlardaki aktif havalimanı sayımız 26’dan 58’e yükseldi. Dış hatlarda 131 ülkede 347 farklı noktaya uçuş gerçekleştiriyoruz. Bu yıl sonuna kadar uçuş nokta sayımızı 349’a çıkaracağız.” dedi.

Havalimanlarımızı Kullanan Yolcu Sayısının Yıl Sonunda 236 Milyonun Üstüne Çıkacağını Öngörüyoruz

Bakan Uraloğlu, havalimanlarında çevresel etkileri azaltmak amacıyla 2020 yılında başlatılan “Karbonsuz Havalimanı Projesi” hakkında bilgi vererek, “Türkiye, karbonsuz havalimanı sertifikasına sahip 50 havalimanı ile bu alanda Fransa’dan sonra en yüksek sayıya sahip ikinci ülke konumundadır.” dedi.

22 Yılda 277 Milyar Dolar Yatırım

Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar dolar üzerinde yatırım yapıldığını belirterek, “Sürdürülebilir bir gelecek için karayolu taşımacılığında köklü dönüşümler gerekmektedir. Yeni ulaşım projelerimizde çevre duyarlılığı ve karbon emisyonunu azaltmaya yönelik hedefler belirliyoruz. Daha fazla iş birliği ve yenilikçi çözümlerle sürdürülebilir bir ulaşım sistemi inşa edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan IRF Dünya Kongresi'nde Önemli Açıklamalar

Spor

Wilfried Zaha’ya Şok Üstüne Şok!

Wilfried Zaha’nın futbol kariyerinde yaşadığı şok gelişmeleri keşfedin! Transfer söylentileri, sakatlıklar ve diğer sürpriz olaylarla dolu bu içerikte, Zaha’nın hayatındaki zorlukları ve başarıları ele alıyoruz. […]

Manşet

Çelikhan’da İlk Kar Yağışı

Çelikhan’da beklenen ilk kar yağışı sonunda gerçekleşti! Şehir beyaz örtüyle kaplanırken, kışın tadını çıkarmak isteyenler için muhteşem manzaralar ve keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Karın büyüsünü keşfedin! […]

Spor

Jose Mourinho, Beşiktaş Maçında

Jose Mourinho, Beşiktaş maçında takımıyla birlikte sahada olacak. Maç öncesi ve sonrası değerlendirmeler, Mourinho’nun stratejileri ve Beşiktaş’a karşı planları hakkında tüm detaylar bu içerikte. Futbolseverler için kaçırılmayacak bir analiz! […]