Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Rekolte Çalışmaları Hakkında Bilgilendirme
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, gerçekleştirilen rekolte çalışmalarına dair önemli bilgiler paylaştı. Dr. Tan, “Bildiğiniz gibi, 2009 yılından bu yana Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinasyonunda, sektörün tüm temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Türkiye Zeytin ve Zeytinyağı Ulusal Resmi Tespit veya Rekolte Tahmin Komisyonu kurulmaktadır. Ancak bu yıl, formatımızı biraz daha değiştirdik. Tarım Bakanlığımızın işin içine daha fazla dahil olması sağlandı. Özellikle il tarım müdürlüklerinin saha çalışmalarındaki etkinliği artırdığımız bir modele geçtik.” şeklinde konuştu.
Geniş katılımlı bir çatı altında bu sezonun zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmalarının yürütüldüğünü vurgulayan Tan, “Bu amaçla, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ile 29 Ağustos’ta bir toplantı gerçekleştirdik. Eylül ayından itibaren bu grupların kurulması ile, Ulusal Zeytin Konseyi üyeleri, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları, birlikler, ticaret odaları ve ihracatçı birlikleri gibi tüm sektör temsilcileri sahada aktif rol aldı. Saha çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllara dayanan bahçelerin seçilmesiyle teorik çalışmalar da yapıldı ve sayımlar gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.
Ülkemiz Zeytincilikte Büyük Bir Atılım İçinde
Geçtiğimiz yıllarda zeytin üretiminde dünya ikinciliğinin bir tesadüf olmadığını vurgulayan Dr. Tan, “Ülkemiz zeytincilikte büyük bir atılım içinde. 2022 ve 2023 yıllarında, İspanya’nın ardından dünya ikinciliğini elde ettik. İspanya o yıllarda kuraklıkla mücadele ederken, ülkemiz bu konuda daha şanslıydı. Ancak bu durumun bir tesadüf olmadığını bu yıl da gösterdik. Bu anlamda sevincimiz büyük.” dedi.
Rekolte çalışmalarının bilimsel yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirten UZZK Başkanı Dr. Tan, “Bu yılki rekolte heyetimiz, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin katılımıyla zeytincilik araştırma enstitüsü ile işbirliği içinde bilimsel bir çalışma yürüttü. Sonuçlar titizlikle incelenerek ortaya kondu. Bu süreçte emeği geçen bütün il tarım müdürlüklerine ve sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
2024-2025 Üretim Yılında Türkiye’nin Yeni Bir Rekoru
Bu yıl Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde kendi rekorlarını kırdığını müjdeleyen Dr. Mustafa Tan, “Bu yılki rekolte sonuçlarının ülkemiz ve dünya zeytinciliği için hayırlı olmasını diliyorum. 2024-2025 üretim yılının Türkiye’nin yeni bir rekoru olduğunu sizlere müjdelemek istiyorum. Türkiye’de bu yıl 171 milyon meyve veren zeytin ağacı var. Ayrıca, 32 milyon 500 bin henüz meyve vermeyen ağaç ile toplamda 203 milyon zeytin ağacına ulaştık. Geçen yıl bu sayı 201 milyon civarındaydı, yani her yıl ortalama 2 milyonluk bir artış gözlemleniyor. Bu yıl toplam zeytin üretimimiz 3 milyon 600 bin ton olarak tahmin ediliyor. Bunun 750 bin tonunun, yani toplam zeytinin yüzde yirmisinin sofralık zeytin olarak ayrılması bekleniyor. Bu, yeni bir dünya rekoru olan 750 bin ton sofralık zeytinin rekoltesi demektir. Yağlık zeytin ise 2 milyon 850 bin ton olarak tahmin ediliyor ve bu miktardan 6 kiloda 1 kilo ortalama yağ elde edileceği düşünülüyor.” şeklinde konuştu.
Bu rakamların, Türkiye’nin dünya ikinciliği hedefinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Dr. Tan, “Son üç yılda iki defa rekor kırmamız, sektör için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Bu sonuçların tüm sektöre hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Geçmiş yıllardan kalan stok zeytin ve zeytinyağlarına değinen Dr. Tan, “Geçtiğimiz yıldan kalan stoklar, ihracat kısıtlamaları nedeniyle iç tüketimi düşürme amacıyla bir miktar azalmıştı. Ancak dünya fiyatlarının artması nedeniyle iç piyasada bu durumu kontrol edemedik, dolayısıyla bir stok oluştu. Beklenen ihracat, bir önceki ihracat yılındaki rakamlara ulaşamadığı için yaklaşık 100-150 bin ton civarında bir stok birikti. Sofralık zeytin için ise bu miktarın yaklaşık üç katı kadar bir stok durumu mevcut.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
İlk yorum yapan olun