Trabzon’da yaşayan dört kız kardeş, Seyyare, Sinem, Demet ve Kübra Sungur, ailelerinin üç kuşaktır sürdürdüğü fındık üretimini ve bu değerli ürünün pazarını genişletmek amacıyla kendi markalarını oluşturdu. Fındığı çikolata ile buluşturan Sungur kardeşler, çikolatalarına olan yoğun talep nedeniyle üç şube açarak, kendi ürettikleri ürünlerle fındığa katma değer sağlıyor. Son dönemde Antep fıstığı, tel kadayıf ve çikolatadan oluşan Dubai çikolatasına olan talep patlaması, Sungur kardeşleri de etkiledi. Tamamı kadınlardan oluşan bir ekip ile Trabzon çikolatası üreten kardeşler, taleplere yetişmekte zorlanıyor.
Seyyare Sungur, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen taleplerin yanı sıra, Trabzon çikolatasının patentini almak için başvuruda bulunduklarını belirtti. Fındık ezmesi ihracatı yapan Sungur kardeş, Dubai’den Trabzon çikolatası için de sipariş aldıklarını ifade etti. Fındık ocağını 9 yıl önce, fındığa katma değer katmak amacıyla kardeşleriyle birlikte kurduklarını dile getiren Seyyare Sungur, “Yaklaşık üç kuşaktır fındık ticaretinde ve üretiminde bulunan bir ailede doğmuş dört kız kardeş, farklı mesleklerden mezun olduktan sonra yine aynı ocakta fındık topluyor ve bu markayı 9 yıl önce kurmuş oluyoruz.”
Fındık ve Çikolatanın Buluşması
Dubai çikolatası çılgınlığını değerlendiren Sungur, “Aslında tüm dünyada popüler kültürün bir getirisi var. Bu bir gerçek, artık bunu kabul etmeliyiz. Sosyal medyanın bunda etkisi söz konusu. Bununla birlikte içerisinde fındığın, fıstığın ve kadayıfın bulunduğu, tamamen Türkiye’nin ürünleri olan bu ürünün Dubai adı altında meşhur olması tüm dünyada viral oldu. Herkes bununla ilgili üretimler yapmaya başladı. Biz de dahil olarak, ilk etapta fıstıklı değil de kendi bölgemizde yetişen fındıklarla yapmaya başladık. Bunu tamamen popüler kültürün bir getirisi olarak görüyorum.”
Trabzon Çikolatasının Doğuşu
Taleplere yetişemedikleri Trabzon çikolatası için patent başvurusu yaptıklarını kaydeden Sungur, “İlk çıktığı andan itibaren herkesin aklında ‘İsmi neden Dubai çikolatası?’ sorusu vardı. Kadayıf bizim, fıstık bizim ülkemizde üretiliyor, neden bu isim Dubai diye? Bir fındık üreticisi olarak, fındıklı bir versiyonunu ürettik. O dönemde kutularımız gelmemişti ve herkes dükkandan içeri girdiğinde ‘Dubai çikolatası yok mu?’ diyordu. Bu duruma açıkçası çok tepki gösteriyordum. Fındıklı yaptığımızda ise ismini burada ürettiğimiz için, buradaki kadınların emekleriyle ‘Trabzon çikolatası’ koyduk. Bu isim, olayın farklı bir boyuta taşınmasını sağladı. Bu ürünün üretimi tamamen bize ait ve Trabzon çikolatasının patenti de bize aittir.”
Kadın Girişimcilerin Gücü
Siparişlere yetişemediklerini belirten Sungur, “Fındık ve çikolata bu bölgede çok bilinen lezzetler. Biz sadece bunu yenileyerek, içerisindeki kadayıf ile popüler hale getirdik. Dubai çikolatasını bir kadın meşhur etmişti; Trabzon’un çikolatasını da üretmek ve meşhur etmek yine bir kadın girişimciye nasip oldu. Gelen tepkiler harika, insanlar gerçekten çok beğeniyor. Şu an siparişlere yetişemiyoruz; yoğun bir ilgi var. Bunun isminin Trabzon olmasından kaynaklı olarak, dünyada ses getiren bir dönüşüm yaşıyoruz. Trabzon, gerçekten bir marka şehir.”
Dubai’den Gelen Siparişler
Sungur, Dubai çikolatasının ismini aldığı şehirden Trabzon çikolatası siparişi aldıklarını vurgulayarak, “Yurt dışından oldukça fazla sipariş geliyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından çok mesaj alıyoruz. Kapasite sorununu çözdüğümüzde, tüm siparişleri karşılamak istiyoruz. Amacımız, fındığı katma değerli bir şekilde pazarlamak ve markalaştırmak.”
Uygun Fiyat Politikası
Dubai çikolatasının ilk çıktığı günlerde yüksek fiyatlarla satıldığını belirten Sungur, “Biz kendimiz direkt üretici olduğumuz için fiyatları makul tuttuk. Bu kalitede ve içi dolu bir ürünün bu fiyatta satılması mümkün değil. Hedefimiz herkesin ulaşabileceği bir fiyat sunmak ve kaliteli bir ürün sağlamak. Dubai çikolatası çok yüksek fiyatlarla satılırken, biz fındığın yerel bir ürün olduğunu vurgulayarak, ulaşılabilir olmayı başardık.”
KAYNAK: İHA